Počinje suđenje Pakistancima koji su nasmrt kamenovali ženu jer se udala iz ljubavi

Video: YouTube (CBC)

SUĐENJE petorici muškaraca optuženih za ubojstvo trudnice kamenovanjem u tzv. ubojstvu iz časti počinje u ponedjeljak u Pakistanu.



Na protuterorističkom sudu u istočnome gradu Lahoreu u subotu su optuženi otac žrtve, dvojica braće, bivši muž i jedan rođak koji su je ubili jer se bez njihova pristanka udala za muškarca kojega je sama izabrala, rekao je u nedjelju predstavnik policije Mian Zulfikar.

Farzanu Iqbal (25) u svibnju je ciglama ubila gomila rodbine koja se okupila pred sudom u Lahoreu, a sve su promatrali policajci i deseci prolaznika.

Razljutila ih je njezina siječanjska udaja za muškarca u kojega se zaljubila, a da nije prvo tražila dopuštenje oca i braće kao što to uglavnom čine djevojke u konzervativnome Pakistanu.

Obdukcija je pokazala da je u trenutku smrti bila trudna. Taj je zločin na pakistansko pravosuđe navukao globalnu kritiku, a Ujedinjeni su narodi tražili kažnjavanje počinitelja.

U Pakistanu svake godine ubiju oko tisuću i pol žena i to se pravda obranom njihove časti, objavila je zaklada za zaštitu ljudskih prava Aurat. Krivci u takvim slučajevima često izbjegnu pravdi jer iskoriste rupe u zakonima, a odvjetnici kažu kako su zakoni zastarjeli, presloženi i omogućuju obitelji da oprosti ubojici.

Pročitajte više