Podignuta optužnica protiv bivšeg dekana splitskog Pravnog fakulteta zbog zlouporabe položaja

Foto: H-alter.org

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv četvorice okrivljenika zbog više kaznenih djela, među kojima je i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta Boris Buklijaš (68), koji je optužen za više djela zlouporabe položaja i ovlasti, među kojima naplate lažnih građevinskih radova, lažnih putnih naloga.

Kako je danas objavilo Državno odvjetništvo RH, ne navodeći identitet okrivljenika, ŽDO u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1946.) zbog četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, te protiv trojice hrvatskih državljana (1965., 1965. i 1953.) zbog počinjenja, po jednog, kaznenog djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

"Prvookrivljenika se kao dekana jednog fakulteta u Splitu tereti da je od ožujka 2010. do srpnja 2012. godine u Splitu, zatražio od trećeokrivljenika da prilikom izdavanja računa svojeg obrta za izvođenje građevinskih radova na zgradi fakulteta vrijednost izvedenih radova neosnovano uveća u njihovu zajedničku korist, što je ovaj i učinio.

Prvookrivljenik je račune osobno ovjeravao i nalagao njihovo plaćanje, a po plaćanju trećeokrivljenik je prvookrivljeniku predavao novac u gotovini, zadržavajući dio novčanih iznosa u korist svog obrta", navodi DORH na svojim internetskim stranicama.

Na daljnje traženje prvookrivljenika da u takav dogovor uključi i druge odgovorne osobe društava i obrta, trećeokrivljenik je od više takvih osoba zatražio da izdaju račune za neobavljene ili radove uvećane vrijednosti.

Prvookrivljeniku je temeljem sedam takvih računa, pribavljena korist od 165.000 kuna, a obrtu drugookrivljenika u iznosu od 92.300 kuna, dok je fakultet oštećen za 257.300 kuna, ističu iz DORH-a.

Nadalje, prvookrivljenog dekana i četvrtookrivljenog vlasnika jednog trgovačkog društva tereti se da su od rujna do listopada 2011. godine u Splitu - na istovjetan prethodno opisani način - počinili kazneno djelo, pri čemu je temeljem neosnovano uvećanog računa za radove na fakultetu, četvrtookrivljenik prvookrivljeniku predao iznos od 7.000 kuna oštetivši splitski fakultet.

Osobni automobil na račun fakulteta

Prvookrivljenog dekana se tereti i da je od veljače 2009. do lipnja 2011. godine, bez znanja i nužne suglasnosti fakultetskog vijeća i bez stvarnih potreba fakulteta, zaključio Ugovor o operativnom leasingu za osobno vozilo, po cijeni od 85.000 eura.

Vozilo je preuzeo i njime se osobno koristio, dok je sve troškove leasinga i održavanja snosio fakultet, čime je fakultet oštećen za 513.893,21 kunu, navodi DORH.

Prvookrivljenog dekana ŽDO također tereti da je od siječnja 2011. do rujna 2013. godine, zatražio od drugookrivljenika da na ime svog obrta formalno preuzme leasing ranije navedenog vozila, a prvookrivljenik će mu osiguravati iznose za leasing te ga nastaviti koristiti. Dogovoreno je da će dekan angažirati obrt drugookrivljenika na građevinskim radovima na zgradi fakulteta te će izdavanjem neosnovano uvećanih računa, koje će ovjeravati prvookrivljenik, pribaviti novčana sredstva u zajedničku korist, između ostalog, i za plaćanje leasinga.


Dekan je od drugookrivljenika primio 75.000 kuna, dok je 45.000 kuna zadržao drugookrivljenik u korist svog obrta - čime je fakultet oštećen za 120.000 kuna.

Po otplati svih obveza iz ugovora o leasingu, 12. rujna 2013. je drugookrivljenikov obrt postao vlasnik vozila, okoristivši se za vrijednost vozila u iznosu od 261.629 kuna.

Prvookrivljenog dekana se nadalje tereti da je od siječnja 2009. do listopada 2012. godine, u 47 putnih naloga neistinito prikazao da je prilikom službenih putovanja u Zagreb koristio svoja privatna vozila, iako je za putovanja koristio službeno vozilo fakulteta te po svakom nalogu naplatio po 1.600 kuna.

Lažna službena putovanja i namješteni natječaji

Ujedno, u 67 putnih naloga je neistinito prikazao da je prilikom službenih putovanja u Vodice koristio svoja privatna vozila, iako je koristio službeno vozilo te neistinito prikazao trajanje službenog puta radi ostvarenja prava na dnevnicu, dok je u 156 putnih naloga neistinito prikazao da je bio na službenom putovanju u Vodicama iako nije bio.

Po svakom putnom nalogu je naplatio po 485 kuna čime se okoristio za 181.900 kuna na štetu fakulteta.


Prvokrivljenog dekana tereti se i da je od kolovoza do rujna 2012. godine - u nakani da jednoj osobi osigura zapošljavanje na radnom mjestu računovodstvenog referenta za koje nije ispunjavala potrebne uvjete - raspisao natječaj s uvjetima prilagođenim toj osobi, te je 3. rujna 2012. donio odluku o njenom izboru kao najprikladnijeg kandidata, unatoč tome što je većina drugih kandidata premašivala njene kvalifikacije.

Potom je primio prigovore ostalih kandidata i bez zakonskih razloga donio odluku o poništenju natječaja, a već idućeg dana s kandidatkinjom zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme s unaprijed stvorenom nakanom da ga pravodobno ne produlji, kako bi se pozivom na zakon, stvorila osnova za njezino zapošljavanje na neodređeno vrijeme, što je i učinio 28. rujna 2012.

Dekana se tereti i da je od srpnja do rujna 2012. godine - u nakani da osigura drugookrivljenikovu sinu zapošljavanje na radnom mjestu upravnog referenta - svjestan da on ne ispunjava potrebne uvjete, 2. srpnja 2012. zaključio s njim ugovor o radu na određeno vrijeme na fakultetu na vrijeme od dva mjeseca, a 31. kolovoza 2012. mu produljio trajanje radnog odnosa, navodi DORH.

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu Boris Buklijaš uhićen je u srpnju prošle godine te mu je određen istražni zatvor zbog niza kaznenih djela zloporabe položaja i ovjasti, a iz istražnog zatvora izašao je nakon pet mjeseci kada su ispitani svi predloženi svjedoci, na koje je mogao utjecati.

Buklijaš je bio i član Državnog sudbenog vijeća (DSV) iz kojeg je isključen u veljači ove godine zbog istrage Uskoka koji ga je teretio da je splitskom Pravnom fakultetu prouzročio milijunsku štetu.

Pročitajte više