Podizanje financijske pismenosti: U Hrvatskoj se po prvi puta obilježava Svjetski tjedan novca

 Foto: scx.hu

HRVATSKA će prvi puta, u razdoblju od 10. do 17. ožujka 2014., obilježiti Svjetski tjedan novca nizom aktivnosti koje su usmjerene ka podizanju opće razine financijske pismenosti u društvu.

Banke, članice HUB-a, osiguravatelji, Hrvatska narodna banka, Zagrebačka burza i druge financijske institucije tijekom Svjetskog tjedna novca pozivat će u posjetu skupine srednjoškolaca i upoznati ih sa svojim radom.
 
Hrvatska udruga banaka će u Svjetskom tjednu novca objaviti revidirani Mali bankovni pojmovnik koji obuhvaća osnovne bankovne pojmove objašnjene na jednostavan način.
 
Cilj projekta financijska edukacija
 
Cilj projekta Global Money Week je kreirati platformu za suradnju nacionalnih dionika iz različitih sektora na razvoju financijskog obrazovanja. Projekt globalno provodi pokret Child and Youth Finance International, a u 2013. godini provodio se u 80 zemalja i obuhvatio je oko milijun djece.
U projektu Svjetskog tjedna novca u Hrvatskoj, čiji je inicijator Hrvatska udruga banaka, sudjeluju i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska narodna banka (HNB), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).
 
Prvi zagovaratelji i pokretači financijskog obrazovanja su OECD, Svjetska banka i EU, a temeljem njihovih preporuka Ministarstvo financija izradilo je Prijedlog nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti koji će se trajno dorađivati i sadržavati kratkoročne i dugoročne planirane aktivnosti kao i mehanizme praćenja provedbe.
 
Cilj je potaknuti aktivnosti za podizanje svijesti i razine obrazovanja građana u području vođenja osobnih financija, kao i financijskih proizvoda i usluga. Hrvatski sabor prihvatio je Nacionalni program za zaštitu potrošača za razdoblje 2013. – 2016. godine koji, između ostalog, uključuje i podizanje razine financijske pismenosti organiziranom i kontinuiranom edukacijom građana. Ovaj program predviđa da teme zaštite potrošača i financijske pismenosti nađu svoje mjesto u obrazovnim programima hrvatskih škola.
 
Od 2015. i Europski tjedan novca
 
Europska bankovna federacija (EBF) najavila je za proljeće 2015. godine obilježavanje prvog Europskog tjedna novca . Cilj projekta je djeci i mladima približiti teme o novcu i pomoći im da vode svoje financije i budu educirani u tom području. Stručnjaci za financijsku pismenost iz udruga banaka članica EBF-a i nekih pojedinačnih banaka u sklopu Europskog tjedna novca podizat će svijest o postojećim projektima financijskog opismenjavanja i poticati razvoj novih.
 
 

Pročitajte više