Poginulo ukupno 22 ljudi: Prosvjed zbog stradavanja učenika na opasnom splitskom raskrižju

Ilustracija: Google Maps

ZBOG sve češćih stradavanja djece u prometu danas je održan prosvjed dvjestotinjak roditelja i djece splitske Osnovne škole "Bol", ali i susjednih kvartova koji su im došli dati potporu u nastojanju da zaštite učenike.

Kap koja je prelila čašu strpljenja roditeljima ugrožene djece, koji su se organizirali preko Facebooka, bilo je prošlotjedno stradavanje desetogodišnjaka na pješačkom prijelazu kod škole. Roditelji su svoje nezadovoljstvo zbog stradanja do sada ukupno 22 ljudi, od čega čak osmero školske djece, izrazili šetanjem na križanju Ulice slobode i Velebitske.

Policija je na nekoliko minuta zatvorila promet, a nakon što su prosvjednici prestali prelaziti preko pješačkih prijelaza ponovno je uspostavljen. Dio vozača trubljenjem je podržao prosvjednike. Prosvjedna šetnja je održana iako je dan ranije na tom raskrižju situaciju poboljšala policija, ali i komunalne službe grada, koji su pojačavali vertikalnu i horizontalnu signalizaciju kako bi pješaci bili sigurniji. Čak je potpisan i protokol koji ima za cilj poboljšanje sigurnosti djece koja prelaze ulice.

Ravnatelj Osnovne škole Bol Davor Bučević potvrdio je Hini kako su protokolom s gradom i policijom dogovorili deset stvari te da će uskoro biti postavljena i upozoravajuća svjetla uz pješački prijelaz na kolniku.

"Grad je vrlo brzo reagirao i već su neke stvari realizirane. Postavljeni su uspornici, smanjena je dozvoljena brzina na 40 kilometara, preusmjeren je promet u raskrižju. Mi ćemo u školi u suradnji s prometnom policijom realizirati dva ciklusa predavanja za učenike i roditelje", kazao je ravnatelj Bučević i napomenuo kako je škola posljednjih 12 godina od grada tražila da nešto poduzme s tim opasnim križanjem. "Supruga i ja smo svoje dijete u školu pratili dvije godine, a onda još godinu dana s balkona jer nas je bilo strah da mu se na tom raskrižju nešto loše ne dogodi. To je velika briga i napor. Mislim da je to u konačnici nepotrebno jer se takva stvar vrlo lako rješava", kazao je roditelj Tomislav Skračić.

Predstavnica vijeća roditelja Željana Mikelić zahvalila je gradu i policiji, ali i medijima koji su brzo reagirali.

Pročitajte više