Pokret otpora ispred Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci zapalio svijeće "za žrtve njihova nerada"

Foto: Hina

ČLANOVI udruge Pokret otpora – Riječani protiv korupcije danas su ispred zgrade Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO) u Rijeci održali konferenciju za novinare na kojoj su to odvjetništvo prozvali za korupciju i kriminal te zapalili desetak svijeća "za žrtve njihova nerada".

Članica udruge Slavica Šota rekla je kako su očekivali da će se s novom obnašateljicom dužnosti županijskoga državnog odvjetnika Vanjom Marušić nešto promijeniti, da će ih primiti objeručke, ali su se razočarali jer ih ona, iako su se prema protokolu najavili, ne želi primiti.

"Želimo skrenuti pozornost javnosti da se u Rijeci radi o doslovce umreženom organiziranom kriminalu", ustvrdila je. "Kada Pokret otpora i građani probiju policijski dio posla, gdje se dobije urudžbeni broj i protokolira se u DORH, to tamo staje", dodala je.

Slučaj "Filipović" stoji od 2010. godine

Šota je podsjetila na slučaj obitelji Filipović, čije su kćeri 2006. godine poginule u automobilskoj nesreći, a krivac nije pronađen. U tom DORH-u, kako je rekla, slučaj obitelji Filipović 'spavao' je kod gospodina Karlovića, koji taj predmet nije ni otvorio do 2010. godine.

Šota je rekla i kako je sramotno što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obećala da će otvoriti ured za zviždače jer to nijedna država nema niti smije imati.

"Nikakva zviždačka udruga ni zviždači nisu potrebni. Svaki građanin treba izboriti pravo da se pojavi, da preda svoju prijavu i dokaze i da dobije odgovor na to", ocijenila je.


Šota je rekla da su nazočni članovi Pokreta otpora nekoliko puta i godina donosili i u Županijskome državnom odvjetništvu tražili odgovore, ali ih nisu dobili.

"Sada je kraj i ja im poručujem - nećemo sjediti u šatoru i čekati da se netko smijeni", istaknula je, dodajući da traže njihovu smjenu, ali tako da još ovaj put dolaze civilizirano. "Sljedeći put neću ni ja ni oni kontrolirati svoje postupke. To ne znači da smo ludi, neka to ispadne prijetnja, neka me privedu, neće mi biti ni prvi ni zadnji put", rekla je, ističući da Pokret otpora govori istinu.

Na Županijskom sudu ih nitko nije primio

"Petnaest ljudi terorizira građane Rijeke. Zar je to nešto što ne možemo riješiti? Možemo. Trebamo vašu, medijsku pomoć", rekla je Šota. Istaknula je kako zna da će većina nazočnih novinara, osim nekolicine u koje sumnja, profesionalno odraditi svoj posao, ali, dodala je, "ima onih koji cenzuriraju u startu i to im može biti na obraz, čast i profesionalnost".

Član Pokreta otpora Antun Ožanić govorio je o stečaju Torpeda i nezakonitostima za koje smatra da su počinjene na Trgovačkom sudu u Rijeci te je od predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović zatražio da ispuni ono što je obećala.


"Ako treba, neka i lupa šakom po stolu, ali ne samo izvršnoj vlasti, nego i sudbenoj", istaknuo je te ustvrdio da su oni prepreka kriminalu.

"Problem Hrvatske nije ni narod ni politika ni gospodarstvo, nego pljačka i kriminal, od osnivanja do danas, i taj kriminal ne provodi ni mafija ni podzemlje, nego pravosuđe u suradnji s DORH-om", ustvrdio je i pozvao DORH da brani vladavinu prava.

Članovi Pokreta otpora ušli su nakon konferencije za novinare u zgradu Županijskoga državnog odvjetništva, gdje ih nitko nije primio.

Pročitajte više