Polančec: Sanader me izribao kao zadnjeg idiota, podvio sam rep. Bio sam budala, trebao sam ih sve poslati k vragu!

BIVŠI potpredsjednik vlade Damir Polančec s izdržavanjem zatvorske kazne trebao bi započeti 15. listopada. I dalje se nada kako će Ustavni sud, kojem se žalio na presudu, odlučiti u njegovu korist te kako ipak neće morati iza rešetaka. "Cijela ova moja kalvarija traje već skoro tri godine i naravno da sam ogorčen zbog nepravde koju mi je nanio sustav", kazao je Polančec u intervjuu za Novi list te dodao kako shvaća koliko su "ljudi žedni krvi" pa uopće ne razmišljaju je li njegova presuda opravdana: "Ogorčenje u meni raste još više kad uspoređujem kako se sustav ponašao prema nekima koji su doista nešto učinili".

"Nisam shvatio da ću im služiti za vađenje kestenja iz vatre i odlaske na nepopularna mjesta dok će se oni okolo slikati. Radio sam kao konj i ispao naivni Podravac, to je valjda genetski"

O Ivi Sanaderu, koji ga je iz Podravke doveo na mjesto potpredsjednika Vlade, Polančec kaže: "Premda mi je on dao šansu, danas se lupam po glavi što ga nisam odbio, a još više zato što nakon 1. svibnja 2005. godine nisam podnio ostavku. U Maksimiru sam doživio debakl na sindikalnoj proslavi. Odmah nakon toga nazvala me Bianca Matković i pitala što se to dogodilo. Govorila mi je: Moraš hitno nazvati šefa i ispričati mu se, to se nije smjelo dogoditi. Iako mi je njezin ured napisao govor za proslavu, koji je bio potpuno neprimjeren trenutku, pa sam izviždan. Sat vremena nakon Biance nazvao me Sanader i on me izribao kao zadnjeg idiota. Umjesto da mu odgovorim da neka on iduće godine bude u Maksimiru, a da ja idem u Okučane na proslavu Bljeska, ja sam samo u šoku podvio rep. Koja sam budala bio! Trebao sam ih sve poslati k vragu i ostati doma, ne pojaviti se sljedeći dan na poslu i - gotovo. Nisam nego sam iduća dva tjedna išao na posao pod silnim stresom. Nisam shvatio da ću im služiti za vađenje kestenja iz vatre i odlaske na nepopularna mjesta dok će se oni okolo slikati. Radio sam kao konj i ispao naivni Podravac, to je valjda genetski".

"Imam `blagi dojam` da je kazneni progon bio selektivan": Koštalo ga je što nije bespogovorno stao uz Jadranku Kosor i glasovao za brisanje Ive Sanadera iz članstva HDZ-a?


Iz nekadašnjeg vodstva HDZ-a zasad su nastradali samo Sanader, Polančec i Čobanković, koji je pod istragom zbog Planinske, a o tome nekadašnji potpredsjednik Vlade kaže: "Jasno da se tu radi o nesrazmjeru. Tvrdim da je za mene ključna bila sjednica predsjedništva HDZ-a, dan nakon one Sanaderove press konferencije koja, naravno, nije bila nikakav pokušaj puča protiv kraljice majke Jadranke Kosor. Što je Sanader točno htio, nisam znao, ali na predsjedništvu sam rekao da ga ne treba izbacivati, a da mu se prethodno ne onemogući iznošenje obrane". Dodao je kako su njegovo glasovanje protiv automatskog Sanaderovog brisanja neki njegovi kolege to su shvatili kao udar na Jadranku Kosor: "Mislim tu na nju i Šeksa prije svih, i to me kasnije, uvjeren sam, koštalo. Imam `blagi dojam` da je kazneni progon bio selektivan".

Pročitajte više