Policija istražuje uzrok izbijanja velikog požara kraj Selca: Očevid isključio tehnički faktor, kriva je ljudska pogreška?

POLICIJSKA uprava primorsko-goranska izvijestila je kako je dosadašnjim očevidom velikog požara kraj Selca utvrđeno tek da uzrok nije tehnički faktor. Ukoliko je, kako se sumnja, ipak riječ o ljudskoj pogrešci, postavlja se pitanje: Tko je kriv? Policijsko izvješće prenosimo u cijelosti:

"Tijekom jučerašnjeg dana, nakon što je u 10 sati ugašen požar koji je izbio 23. srpnja 2012. godine u jutarnjim satima na području Bribira, policijski službenici Odjela za očevide i kriminalističku tehniku Policijske uprave primorsko-goranske započeli su s provođenjem očevida. Pored njih očevidu su nazočili i kriminalistički službenici Sektora kriminalističke policije, Policijske postaje Crikvenica i službenici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Očevidom je utvrđeno da se kao uzrok požara isključuje tehnički faktor, stoga policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavlja s kriminalističkim istraživanjem kako bi se utvrdilo činjenično stanje i sve okolnosti pod kojima je požar buknuo.

Opožarena je površina od oko 600 hektara listopadne i crnogorične šume, a oštećenja su nastala na vratima kapelice sv. Barbara u Bribiru, skladišnom prostoru u vlasništvu tvrtke iz Selca te krovištu stana u Selcu. Liječničku pomoć zbog dišnih problema zatražilo je više građana, a teže ozlijeđenih i smrtno stradalih srećom nije bilo. Visina materijalne štete za sada nije poznata.

Uz veliki angažman vatrogasaca, kako iz profesionalnih vatrogasnih postrojbi, tako i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Primorsko-goranske i drugih županija, te djelatnika Hrvatske vojske, valja spomenuti i angažiranje policijskih službenika Policijske uprave primorsko-goranske.

Više od stotinu policijskih službenika ove Policijske uprave bilo je angažirano tijekom požara i to od samog trenutka saznanja o požaru, kroz regulaciju prometa i evakuaciju kampa u Selcu, zaštiti i osiguranju imovine, uspostavi komunikacijskih kanala za interventna vozila, informiranju  građana na terenu  do trenutka normalizacije prometa državnom cestom D8. Unatoč gužvama nastalim u prometu nakon zatvaranja dionice državne ceste D8 nisu zabilježene prometne nesreće".

Pročitajte više