Poljska banka umirovljeniku plaća odštetu jer ga nije pustila u svoj WC za zaposlenike

UMIROVLJENIK iz Varšave, Juzef Gluhovski, uspio je pred sudom izboriti regulu prema kojoj neke banke u Poljskoj moraju puštati mušterije u WC za zaposlenike kada nemaju poseban za klijente, a pritom je od banke PKO BP dobio i odštetu jer mu je 2009. godine to pravo uskratila.

Naime, umirovljeni inženjer građevine prije tri godine je dugo čekao u redu na šalteru PKO BP banke, te je u jednom trenutku zamolio bankovne službenike da ga puste u toalet. Oni su mu na to odgovorili kako javnog WC-a u toj zgradi nema, a u onaj za zaposlenike ga nisu htjeli pustiti bez obzira na poodmakle godine.

"Prije je u tim bankama bilo toaleta, jedan obični i jedan za hendikepirane. koristio sam ih u više navrata, a onda su ih odjednom ukinuli. Govorio sam službenicima da moram ići na zahod, ali oni su se smijali i zbijali šale na moj račun", kazao je na početku suđenja u studenom prošle godine 84-godišnji Gluhovski, piše Blic.

Banka se ne bavi WC-om nego financijama

Prije negoli je zaista i tužio banke, uporni poljski umirovljenik upozorio ih je da građevinski i sanitarni propisi nalažu da imaju i WC za mušterije, jer je banka javna institucija. "Odgovori su bili strašni. Pitali su ne jesam li uopće bio u banci, dodavši kako banka ne posluje s WC-om nego financijama", kazao je Gluhovski.

Banka PKB BP prihvatila je pred sudom u Varšavi da se javno ispriča Gluhovskom jer ga je ponizila, kao i za uvredljivo pismo koje mu je poslala. Pritom mu je isplatila odštetu od 1780 eura i uvela pravilo da klijentima mora omogućiti korištenje WC za zaposlene, ako nemaju onog za klijente.

Druga tužena banka, PKO SA odlučila je nastaviti sa sporom, braneći se kako u zgradi u kojoj je njihova poslovnica nema javnih toaleta iz sigurnosnih razloga, jer su u blizini Židovski institut i gradska vijećnica.

Pročitajte više