Poljska u Ukrajinu šalje vojne instruktore

Foto: Hina

POLJSKA razmišlja o slanju vojnih instruktora u Ukrajinu kako bi ondje obučavali ukrajinske dočasnike, rekao je u srijedu general Boguslaw Pacek, čelnik poljskog ministarstva obrane za obuku.

"Ukrajinsko ministarstvo obrane zatražilo je od zemalja NATO-a pomoć u školovanju dočasnika. Poljska će potvrdno odgovoriti na taj zahtjev", objavio je general na Twitteru.

"Poljske oružane snage sudjelovat će u reformi sustava formacije ukrajinskih dočasnika", dodao je, napomenuvši da je ovih dana posjetio dva formacijska središta u Ukrajini.

General Pacek je zatim rekao za privatnu televizijsku mrežu TVN da još "nije odlučeno koliki će se broj" poljskih instruktora poslati u Ukrajinu, "najvjerojatnije nekoliko desetaka" i da će pojedinosti o toj misiji biti poznate "sljedećih tjedana".

I britanski premijer David Cameron najavio je u utorak slanje vojnih instruktora u Ukrajinu radi obuke i uvježbavanja ukrajinskih vojnika, isključivši još jednom slanje oružja.

Kako navodi britansko ministarstvo obrane, oko 75 vojnih instruktora poslat će se u Ukrajinu za tu operaciju koja će potrajati oko šest mjeseci.

U srijedu je napokon bilo mirno na istoku Ukrajine gdje je od početka sukoba prije deset mjeseci poginulo 5800 ljudi.

Pročitajte više