PollWatch2014: Pučani ispred socijalista, HDZ 3, SDP 2 zastupnika

Foto: PollWathc2014.eu

STRANKE desnog centra vode u utrci za Europski parlament ispred socijalista, a od 11 zastupnika iz Hrvatske, Kukuriku koalicija bi dala četvero, od kojih dva iz SDP-a, a HDZ tri zastupnika, pokazuje najnovija anketa PollWatch 2014.

Po toj anketi Europska pučka stranka imala bi 222 zastupnika, a socijalisti 209.

Od 11 hrvatskih zastupnika, troje bi bilo iz HDZ-a, dvoje iz SDP-a, a po jednog zastupnika imala bi Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor, Hrvatski laburisti, Održivi razvoj Hrvatske, Savez za Hrvatsku i Nacionalni forum-Hrvatska socijalno liberalna stranka.

PollWathc2014 temelji svoje prognoze na osnovi istraživanja koje su proveli CRODemoskop i IPSOS od 25. ožujka do 5. travnja.



PollWatch 2014 je zajednički projekt neovisne organizacije VoteWatch Europe i jedne od najvećih lobističkih skupina u Bruxellesu Burson-Marsteller. Projekt, među inim, sponzorira i Europski parlament.

Pri izradi svojih prognoza koriste posebnu metodu, provjerenu na zadnjim europskim izborima 2009. godine. Tvrde da se ta metoda pokazala vrlo uspješna i da su 98 posto točno predvidjeli ishod raspodjele mjesta prema političkim skupinama i 90 posto mjesta koje su dobile stranke iz država članica.

Prema prethodnom istraživanju objavljenom polovicom ožujka, socijalisti su dobivali 215, a pučani 211 mjesta.

Do promjene je došlo zbog znatnog porasta potpore konzervativcima u Poljskoj i nešto slabijeg porasta u Francuskoj, dok je potpora socijalistima znatno opala u Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Grčkoj i Francuskoj.


Ipak, zbog male razlike, istraživači ocjenjuju da postoji 25-postotna mogućnost da socijalisti prestignu pučane.

Nakon pučana i socijalista, treća skupina u EP-u trebali bi biti liberali sa 60 zastupnika te europski konzervativci i reformisti s 43. Te političke skupine i do sada su bile najbrojnije u Europskom parlamentu, ali će u novom sazivu imati znatno manje zastupnika, 65 posto umjesto dosadašnjih 72 posto.

Međutim, istraživanje pokazuje da će biti čak 93 zastupnika koji ne pripadaju nijednoj postojećoj političkoj skupini u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta. Riječ je najčešće o populističkim, euroskeptičnim zastupnicima s krajnje desnice ili ljevice.

Pročitajte više