SDP i HDZ sutra objavljuju liste za europske izbore

Foto: European union

DVIJE najjače hrvatske političke stranke SDP i HDZ sutra bi trebale objaviti liste za predstojeće izbore za 11 zastupnika u Europskom parlamentu, koji će se održati 25. svibnja.

SDP-ovci bi svoju listu, koju je u srijedu usuglasilo Predsjedništvo stranke, trebali konačno potvrditi na sjednici Glavnog odbora, dok iz HDZ-a za ujutro najavljuju svečano potpisivanje koalicijskog Sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore s HSS-om, HSP AS, BUZ-om, ZDS-om i HDS-om.

Mediji navode kako je na sjednici Predsjedništva SDP-a usuglašeno kako će ta stranka na listi imati prva dva mjesta te peto i šesto, dok će treće i četvrto mjesto pripasti koalicijskim partnerima HNS-u i IDS-u. Nositelj liste, kako se navodi, bit će europski povjerenik Neven Mimica, a druga na listi je Biljana Borzan, treće mjesto je namijenjeno HNS-ovcu Jozi Radošu, dok je četvrti IDS-ovac Ivan Jakovčić.

Nositelj liste na prošlogodišnjim europskim izborima SDP-ovac Tonino Picula trebao bi biti tek na petom mjestu, a šesti je SDP-ov Oleg Valjalo. Sedmo mjesto je namijenjeno HSU-ovcima i na njemu bi trebala biti Višnja Fortuna, a osma slijedi SDP-ova Sandra Petrović Jakovina. Deveto mjesto na listi pripast će HNS-u, a deseto SDP-u, dok je na jedaneaestom mjestu SDSS-ovac Milorad Pupovac.

Čelnica HSP AS će se, kako tvrde mediji, i unatoč protivljenju predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula, koji joj zamjera euroskepticizam i pripadnost klubu Europskih konzervativaca i reformista, naći na HDZ-ovoj listi i to na šestom mjestu. Šest joj je, tvrdi Tomašić, sretan broj.

Prvi na HDZ-ovoj listi, kako tvrde mediji, trebao bi biti Andrej Plenković, a slijede Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Ivo Davor Stier iz redova HDZ-a, potom HSS-ovka Marijana Petir. Na osmom mjestu na listi trebao bio biti Ivan Tepeš iz redova HSP AS, jedanaesto mjesto rezervirano je za BUZ, a preostala mjesta namijenjena su HDZ-ovcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara