Ponedjeljak je dan odluke: Hrvatska pred općim štrajkom!

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

HOĆE LI  sindikati državnih i javnih službi u opći štrajk? Odluku će objaviti u ponedjeljak, zajedno s rezultatom referenduma provedenog među članstvom. O mogućoj blokadi državnog aparata u Banskim dvorima danas bez službenih komentara.  Nakon zabrane prosvjeda na dan izborne šutnje, sindikalni čelnici okrenuli su se referendumu tražeći potpise članova za opći štrajk. Po školama se do jučer odazvalo više od polovice učitelja. Atmosfera je znakovita, kaže v.d. predsjednika sindikata Vladimir Milošević.

Sve smo već dali! 

"Ako se zna da je ovo referendumsko pitanje postavljeno baš u vrijeme kada smo dobili prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, po meni bi to trebao biti samo dodatni motiv da se više ljudi izjasni za zaokruživanje DA", predviđa Milošević. Dobar je odaziv i u MORH-u. Šef Sindikata vojnih službenika i namještenika Radomir Delić očekuje da će Vlada shvatiti poruku i vratiti se socijalnom dijalogu.
  
"Odluka referenduma će za sindikate biti obvezujuća. Izjave pojedinih čelnika i samo referendumsko pitanje o blokadi zemlje je pomalo alarmantno. Ali to prvenstveno treba biti upozorenje Vladi da je to opcija do koje ne bi trebalo doći. Sindikati su povukli poteze, sad je Vlada na potezu", ističe Delić.
 
Na dan objave rezultata referenduma, 15 tisuća policajaca tek treba krenuti s izjašnjavanjem. No, čelnik sindikata Dubravko Jagić već poručuje da ovako dalje ne mogu.
 
"Sve smo dali - i božićnicu, i regres, odrekli smo se nekih stvari i gledamo da se uštedi koliko se može. Ali, evo, ne može se dogoditi što se dogodilo, tih 3 posto, bez ikakvog znanja bilo kojeg sindikata. Vlada je samo preko noći donijela odluku, iako su obećali i potpisali da više neće dirati nikakva materijalna prava", podsjeća Jagić. Uoči poziva na novi sastanak u Banskim dvorima, predviđen za utorak, čelnik Matice hrvatskih sindikat Vilim Ribić očekivano zaoštrava retoriku.

Vlast nije lopovska, ali ... 
 
 "Ova vlast je svadljiva, ne čuje, ne uvažava i to su uzroci trenutnih hrvatskih problema. Ova vlast nije lopovska, neke je stvari napravila i dobro, ali ovaj deficit, utoliko oni ne valjaju i imaju probleme. Svi ovi konflikti i svi ovi štrajkovi koji se javljaju proizlaze iz tog jednog jedinog uzroka", zaključuje predsjednik Matice hrvatskih sindikata.  Paraliza sustava ili novi krug pregovora? Do ponedjeljka su očito obje opcije otvorene. I za sindikate i za Vladu u kojoj je na ovu temu, barem danas, vladao zavjet šutnje.

Pročitajte više