Ponos bez predrasuda: Kako je poduzetnik Marijan Filipović dobio nagradu "Ponos Hrvatske"?

Foto: Goran Mehkek / Cropix

PODUZETNIK iz Čabra Marijan Filipović, uz čije se ime prije samo godinu dana pisao dodatak "kontroverzni", od nedjelje je postao "Ponos Hrvatske". Naime, u obrazloženju nagrade iza koje stoje Udruga Ponos Hrvatske, Agrokor i Hrvatska televizija, a pod pokroviteljstvom Ive Josipovića,  stoji kako je ovaj "kralj drvne industrije" sav svoj imetak, tvrtku vrijednu više od 750 milijuna kuna, darovao odnosno ostavio zakladi koju će voditi žitelji i radnici njegovog poduzeća.  
 
"Drvni div Finvestcorp iz Čabra najveći je prerađivač drveta na području bivše Jugoslavije, a najveće koncesije na šume ima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", navodi se u obrazloženju nagrade kao i Filipovićeva želja da se oduži žiteljima toga kraja, što ga je odvelo prema odluci da tvrtku ostavi žiteljima i zaposlenicima. 
 
Tvrtka u minusima, duguje zaposlenicima 7,9 milijuna kuna
 
No, nagrada ima i svoje drugo naličje. Naime, prema poslovnim podacima razvidno je kako je Filipović u zakladu predao samo tvrtku u dugovima koja već godinama posluje s milijunskim gubicima. Na stranicama Zagrebačke burze i dalje je aktualno financijsko izvješće za treći kvartal prošle godine prema kojem je zabilježen gubitak od 11,6 milijuna kuna.  
 
Uprava tvrtka službeno objašnjava kako se loši rezultati odnose na loše poslovne rezultate povezane tvrtke iz Bosne i Hercegovine odnosno Finvest Drvar.  
 
Bitno je za naglasiti kako su obveze prema zaposlenicima iznosile čak 7,9 milijuna kuna.
 
Poslovanje u BiH: Istraga i neisplaćene plaće
 
No, priča iz Bosne i Hercegovine sasvim je posebna. Nakon što je objavljena vijest da je Filipović "poklonio" tvrtku, BiH mediji prenijeli su izjave kako Finvest za BiH nije gotovo godinu dana isplatio plaću, a sporna je i uplata doprinosa i to za nekoliko godina unatrag. Redakcije Indexa u posjedu je i dokumentacije o kaznenoj prijavi i kriminalističkoj istrazi koja se vodi u BiH i to za poslovanje iz 2005. i 2007. godine. Istragu vodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i to protiv uprave Filipovićeve tvrtke, a tereti ih se za sumnjivo dobivanje državnih poticaja. 
 
 
"Hrvatski ponos" Filipović ne opovrgava da ljudima u BiH ne isplaćuje plaće već kaže kako je za sve kriva "politika u toj zemlji", a i za istragu kaže kako je opet - rezultat politike. 
 
No, vratimo se na Hrvatsku i poslovanje u našoj zemlji. Finvest je 2011. godina završio s gubitkom od 11 milijuna kuna, a 2010. godina s 14,3 milijuna kuna gubitaka. 
 
Filipović: Nisam ja ništa poklonio... 
 
Isto tako bitno je za naglasiti kako zapravo Filipović ništa nije poklonio. Iako u obrazloženju nagrade iza koje stoje Udruga Ponos Hrvatske, Agrokor i Hrvatska televizija stoji kako je riječ o "daru". 
 
"Prije svega ja nikome nisam ništa poklonio ni dao u smislu novca već sam, naglašavam, svojom odlukom najprije spriječio zatvaranje svih pogona Finvesta do čega je trebalo doći", rekao je Filipović u izjavi za javnost kada je prije dva mjeseca procurila u javnost priča o "darovanoj tvornici". Naime, Filipović namjerava sav svoj imetak vezan uz "Finvest Corp" oporučno pokloniti Zakladi Marijan Filipović. Odnosno tvrtka će ostati eventualno radnicima nakon njegove smrti. Zaklada djeluje već osam godina, a tek ostaje vidjeti hoće li tvrtka uspjeti preživjeti ova turbulentna vremena krize. 
 
Tko stoji iza nagrade?
 
No, s druge strane valja naglasiti kako Filipovićeva Zaklada već godinama financijski pomaže mladima tog kraja kako bi dobili primjereno školovanje. Činjenica je isto tako kako je Filipović smijenio vlastita sina iz Uprave tvrtke jer se htio umjesto drva baviti turizmom te da pilana ipak predstavlja model razvoja tog kraja. Odnosno da u Čabru propadne ta tvornica bila bi to socijalna bomba jer posla i drugih mogućnosti baš i nema. 
 
Činjenica je isto tako, da bez obzira koliko Filipović bio "kontroverzan" njegov će dio imetka ipak ostati zajednici, no jesu li sve ove kvalifikacije dovoljne za nagradu u kojoj se ističe Ponos? 
 
Komentar smo pokušali dobiti od samog Filipovića, koji je u kratkom telefonskom razgovoru zatražio da mu pitanja pošaljemo putem e-maila. Na poslani upit do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pročitajte više