Poplavu koja je uništila jug Rusije zamijenila poplava teorija zavjere: Je li Krimsk svjesno žrtvovan?

DOK se ruske vlasti i brojne službe još uvijek bore s posljedicama ogromne poplave koja je uzrokovala smrt najmanje 170 osoba u pokrajini Krasnodar, na internetu je krenula bujica različitih teorija zavjere koje sugeriraju kako u pitanju nije bila samo prirodna katastrofa, već je i ljudski faktor odigrao važnu ulogu u tragediji.

Potraga za mrtvima još uvijek traje, a kako se voda polako povlači iz poplavljenih gradova tako policija i ostale službe nailaze na sve veći broj tijela. U regiju Krasnodar stigli su i predstavnici ruske istraživačke komisije koji su poručili kako će ispitati sve navode, ma kako nerealni se činili, i pokušati utvrditi koji su scenariji vjerodostojni, a koji ne.

Je li Krimsk svjesno žrtvovan?

Osnovna teza većine teorija koje cirkuliraju internetom jest ta da je je gradić Krimsk, koji je najgore prošao u ovoj katastrofi, svjesno žrtvovan kako bi se spasili veći gradovi Gelendžik i Novorossisk. Sva tri grada su odijeljena planinskim lancima, te su posljedice poplave osjetili na drugačiji način. Novorossisk i Gelendžik su lučki gradovi, koji su sa tri strane omeđeni planinama. Voda koja se slila na njihove ulice uzrokovana je prvenstveno teškom kišom, što je stvorilo bujice koje su se spustile s planina i sručile se niz ulice grada te se na koncu izlile u more.

Međutim, Krimsk je gradić koji se nalazi u pustoj udolini te je u roku od 15 minuta doslovno završio pod vodom, piše RT. Svjedoci i mediji čak koriste naziv tsunami kako bi opisali silnu količinu vode koja se s planine obrušila na grad. Na internetu je također stvoren tsunami, ali tsunami optužbi na račun lokalnih vlasti koje se sumnjiče da stoje iza poplavljivanja Krimska. Mnogi "zavjerenici" misle kako je ovdje riječ o tehnološkoj katastrofi koja je nastala otpuštanjem vode iz lokalnih spremnika vode, a za koju su se lokalne vlasti odlučile kako bi spriječili prelijevanje brana i potencijalno veću infrastrukturnu štetu u regiji.

Vlasti tvrde kako je curenje vode iz spremnika spriječilo još veću katastrofu


U blizini Krismka postoje dva vodena spremnika - Varnavinski i Neberdžaevski. Nijedan tijekom poplave nije doživio štetu, a njihove brane ostale su netaknute. Mnogi misle kako su vlasti prenagle pustile vodu iz spremnika, što je dovelo da ogromnog naleta vode na grad. I navodno je to svjesno napravljeno kako bi se na planinama oslobodio prostor za novu vodu, odnosno kako bi se spriječilo poplavljivanje većeg Gelendžika.

Međutim, vlasti tvrde kako je voda kroz poseban sistem iz rezervoara otpuštena postepeno, te je navodno taj potez spasio grad od još većeg uništenja, prenosi RT. Njihova teorija kaže kako su ti spremnici potom postali "prirodna brana" od nove količine vode koja se mogla sručiti s planine. "Krimsk je poplavljen mnogo prije negoli se iz rezervoara počeo puštati višak vode", kazali su operateri Neberdžajevskog za Ria Novosti. Jučer je i istražna komisija potvrdila kako se ne čini da je otpuštanje vode iz rezervoara glavni uzrok bujice. I dalje stoje pri tezi kako je glavni uzrok naprosto neviđena količina padalina, ali to sigurno neće smiriti "teoretičare zavjere" koji na svoj način pokušavaju doznati što se zbilja dogodilo te kobne noći u Krimsku. 

Pročitajte više