Porošenko: Donbas neće preživjeti bez Ukrajine

Foto: Hina

PROZAPADNI ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao u četvrtak, tri dana prije parlamentarnih izbora, da uporište proruskih pobunjenika Donbas ne može preživjeti bez Ukrajine i uz to se obvezao na borbu protiv korupcije.

"Donbas ne može preživjeti bez Ukrajine", ustvrdio je Porošenko tijekom puta u Odesu.

Kampanjom su dominirali sukobi na istoku zemlje između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u kojima je prema podacima UN-a poginulo više od 3.7000 ljudi.

Mirovni proces koji je pokrenuo predsjednik nije dovoljan za potpuno okončanje sukoba i separatisti, koji kontroliraju dio regija Donecka i Luhanska i spremaju se organizirati vlastite izbore 2. studenoga.

Porošenko je opomenuo visoke dužnosnike službi sigurnosti na probleme koji paraliziraju gospodarstvo Ukrajine, probleme krijumčarenja i korupcije.

Ispričao je da je posjetio jednu veliku tržnicu regije na kojoj nije našao ni jednu isporuku proizvoda koje je pregledala carina.

Korupcija je velika tema kampanje predsjednika Porošenka, koji je ovog tjedna proglasio prvi niz zakona u borbi protiv tog zla koje izjeda zemlju.

Prema anketama je šef države favorit s oko 30 posto glasova, ispred prozapadnih organizacija, a jasno su preteknuti saveznici proruskog svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

Pročitajte više