Porošenko raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko u ponedjeljak je raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore za 26. listopada.

"Prijevremeni parlamentarni izbori dio su mojeg mirovnog plana", stoji u priopćenju.

"Ključni element" je politički dijalog s proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, istaknuo je Porošenko.

Raspuštanje parlamenta i novi izbori dolaze usred sukoba proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga na istoku Ukrajine u kojima je do sada ubijeno najmanje 2000 ljudi.

Raspuštanje parlamenta i izbori su posljedica raspada vladajuće koalicije 24. srpnja uspostavljene nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u veljači.

Porošenko je u televizijskom obraćanju kazao kako mnogi zastupnici podržavaju svrgnutoga Janukoviča, a da većina Ukrajinaca želi novi parlament.

Raspuštanjem parlamenta Porošenko je ispunio jedno od predizbornih obećanja, a istraživanje javnog mišljenja pokazalo je da 80 posto Ukrajinaca podupire održavanje prijevremenih izbora.

"Glasovanje je najmoćnije oružje koje se može dati građanima za obranu zemlje", rekao je ukrajinski predsjednik.

Putin i Porošenko na regionalnom skupu u Bjelorusiji

Ruski i ukrajinski predsjednik Vladimir Putin i Petro Porošenko s dužnosnicima Europske unije stižu u Minsk na regionalni sastanak na vrhu. Uz domaćina Bjelorusiju na skupu sudjeluje i Kazahstan.

Upravo bi ukrajinska kriza trebala biti glavna tema u bjeloruskoj prijestolnici, no zasad nije poznato hoće li dvojica šefova država imati odvojeni sastanaka na marginama skupa. Uniju će u Minsku predstavljati visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Inače, ukrajinski predsjednik jučer je donio odluku o raspuštanju parlamenta. U tv obraćanju potvrdio datum novih, prijevremenih izbora.

"Odlučio sam raspustiti vrhovnu Radu i raspisati prijevremene izbore. Glasanje za novi parlament bit će 26. listopada 2014. godine", objavio je Porošenko.


Pročitajte više