Portugalski Ustavni sud proglasio nevažećim mjere štednje koje je nametnuo Bruxelles

Foto:  AFP (Arhiva -  Prosvjed u Lisabonu)

PORTUGALSKI Ustavni sud odlučio je da se četiri od devet odluka u paketu mjera štednje moraju promijeniti. Naime, Portugal je prije dvije godine dobio financijsku pomoć tešku 78 milijardu euro uz obvezu prihvaćanja i uvođenja drastičnih mjera štednje od strane Bruxellesa.  Zemlja se tako obvezala da će u razdoblju od 2012. do 2014. uštedjeti oko pet posto bruto domaćeg proizvoda.  Portugal je do sada bila uzorna zemlja u dijelu provođenja mjera i ponašanja u krizi, no sada bi se to sve moglo promijeniti. 
 
U analizi Deutsche Welle naglašava kako su sada  portugalski premijer Pedro Passos Coelho i njegova konzervativna vlada primorani razmišljati o alternativama, a  premijer je obećao da daljnjih povećanja poreza neće biti. No, najavio je da će se pokušati uštedjeti na području socijalnih osiguranja, u zdravstvu, obrazovanju i javnom sektoru.
 
Naravno, takva najava, već je pokrenula lavinu nezadovoljstva koja bi se mogla pretvoriti u masovne prosvjede. No, nakon što su mjere štednje "pale" na Ustavnom sudu pitanje je kako je uštedjeti oko milijardu eura. 
 
"Skepsa oko toga hoće li Portugal iduće godine stvarno biti u stanju vratiti se na financijska tržišta je opravdana",  kaže u razgovoru za DW Jens Boysen-Hogrefe iz Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu. 

Pročitajte više