Posljednja šansa za Grčku 18. lipnja

Foto: Hina

RAZGOVORI Grčke i vjerovnika, EU i MMF-a su na rubu prekida, nakon novog neuspjeha pregovora u nedjelju o nastavku financiranja te zemlje koja se neumoljivo približava prekidu plaćanja dugova.

"Grci su došli s rukama u džepovima", trpko je ocijenio izvor blizak pregovorima. "Imaju samo jednu ideju, političke pregovore", dodao je taj izvor.

U Ateni poraz pregovora pripisuju neracionalnim zahtjevima vjerovnika za što je odgovoran MMF, optužen za nepopustljivo i strogo stajalište.

Ocijenivši da grčki prijedlozi izlaze iz zadanog okvira, predstavnik MMF-a Poul Thomsen u nedjelju više nije sudjelovao u razgovorima, prema dobro informiranom izvoru.

Grčki ministar financija Janis Varufakis je pripremio teren za takav scenarij u razgovoru ranije tijekom dana za tjednik Realnews. "Ne bih bio iznenađen da MMF dans inzistira na neprihvatljivim stajalištima za koja zna da Grčka ne može prihvatiti, što bi bilo opravdanje da ta institucija napusti pregovore".

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker je pokušao postići sporazum, nakon što se tijekom tjedna više puta sastao s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Najnoviji krug pregovora organiziranih ovog vikenda u Bruxellesu je još jedan pokušaj pronalaženja rješenja s grčkim premijerom. Pregovore su vodili grčki pregovarači bliski Ciprasu, šef Junckerova kabineta Martin Selmayr i predstavnici ESM-a, fonda za potporu stabilnosti eurozone.

Pregovori su završili u nedjelju bez postizanja dogovora nakon što nije smanjena velika udaljenost stajališta između dviju strana, rekao je glasnogovornik Komisije.

On tvrdi da su grčki prijedlozi nepotpuni i objasnio da jaz između mjera koje predlaže Grčka i zahtjeva njezinih kreditora doseže oko 0,5-1 posto bruto domaćeg proizvoda ili oko 2 milijarde eura godišnje u trajnim fiskalnim mjerama.

Ministri financija eurozone sastat će se u četvrtak 18. lipnja u Luxembourgu i taj sastanak smatra se posljednjom šansom za grčku vladu da s vjerovnicima postigne dogovor nakon neuspješnih pregovora.

Ukoliko ne uspije, prezadužena Grčka našla bi se na rubu bankrota i katastrofalnog izlaska iz eurozone, što bi potreslo globalnu ekonomiju.

Varufakis isključio mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, Katainen traži strukturne reforme

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je kako je isključen izlazak Grčke iz eurozone jer to ne bi bilo razumno rješenje grčke dužničke krize, a u intervjuu za njemačke novine u ponedjeljak također je rekao da je restrukturiranje duga jedini put naprijed.

"Isključujem 'Grexit' kao razumno rješenje", rekao je Varufakis za Bild misleći na mogući izlazak Grčke iz eurozone. "Međutim, nitko ne može sve isključiti. Čak ne mogu isključiti mogućnost da komet pogodi Zemlju."


Varufakis je rekao kako vjeruje da je moguće da Grčka brzo postigne dogovor s vjerovnicima. Po njegovim riječima, jedini način Atena uspije otplatiti svoj dug je taj da se on restruktuira, a dogovor je moguć ako se u pregovore uključi njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ne želimo više novca", kazao je Varufais za Bild dodajući da je Grčka od Njemačke i ostatka eurozone već dobila "daleko previše" novca. "Sporazum se može sklopiti u jednoj noći, ali će kancelarka morati sudjelovati."

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen rekao je za austrijske novine Der Standard da Grčka treba usvojiti strukturne reforme ako želi financijsku pomoć.

"Rješenje je moguće, ali ovisi o grčkoj vladi", kazao je.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak Katainen je rekao da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker učinio sve što je u njegovoj moći za postizanje dogovora.

"Nažalost, grčka vlada nije bila kooperativna."

Već mjesecima Grčka pregovara sa svojim kreditorima, Komisijom, ECB-om i MMF-om, o reformama potrebnim za isplatu 7,2 milijarde eura financijske pomoći. Rok za europski dio financijske pomoći istječe krajem lipnja i ako se sporazum ne postigne do tada Atena bi mogla izgubiti cijelu preostalu tranšu pomoći.

Pročitajte više