Postignut dogovor: Amerikanci kupuju Hypo banku

Foto: Hypo banka

MREŽA podružnica Hypo banaka u Jugoistočnoj Europi, koja se sastoji od šest banaka u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, uskoro će dobiti novog vlasnika.

Nakon analize pristiglih ponuda, dogovor je postignut sa američkim fondom Advent International čiji partner u ovom poslu je Europska banaka za obnovu i razvitak.

Mreža podružnica u Jugoistočnoj Europi raspolaže s imovinom od 8,4 milijardi eura, ima 1,15 milijuna klijenata, 245 poslovnica i 3900 zaposlenika, te se zbog tržišnih pozicija i poslovnih potencijala smatra prvorazrednom imovinom.

Dr. Herbert Walter, Predsjednik Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank International AG povodom dogovora izjavio je: "Bilo je više ozbiljnih ulagača zainteresiranih za mrežu Hypo podružnica u Jugoistočnoj Europi što je dokaz kako međunarodni ulagači prepoznaju vrijednost Hypo Alpe Adria kao jednog od lidera u pružanju financijskih usluga u ovoj regiji. Pregovori su bili dugotrajni, a sposobnost potencijalnog novog vlasnika te njegova strategija za uspješni daljnji razvoj Hypo mreže bili bi presudan kriterij pri odabiru. Konzorcij Advent Internationala i EBRD-a ocijenili smo najboljim jer predstavlja kvalitetnog partnera s bogatim iskustvom na tržištima kapitala koji pritom i odlično poznaje tržišta u JI Europi."

Osim toga, završeno je i organizacijsko restrukturiranje grupe Hypo Alpe Adria sa službenom razdiobom na SEE Holding, pod kojim nastavljaju djelovati Hypo banke u Jugoistočnoj Europi te na Hypo Alpe-Adria-Bank International AG. Dr.Alexander Picker imenovan je predsjednikom Uprave Hypo SEE Holdinga AG.
 

Pročitajte više