Potpisan francusko-hrvatski Ugovor o obrambenoj suradnji, Francuzi naše vojnike prozvali Avatarima

Foto: MORH

MINISTAR obrane Ante Kotromanović, koji je otputovao u Pariz kako bi prisustvovao vojnom mimohodu povodom francuskog nacionalnog praznika, sastao se danas sa svojim francuskim kolegom JeanYves Le Drianon. Kako su izvijestili iz MORH-a, dvojica ministara potpisali su Ugovor između vlada Francuske i Hrvatske o suradnji u području obrane.

"RH snažno podržava usmjerenost zemalja članica EU na razvoj obrambenih sposobnosti kroz inicijativu `pooling and sharing` te uspostavu sistematične i dugoročne europske obrambene suradnje. Također, ministar Kotromanović je istaknuo kako RH cijeni doprinos Francuske Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici kao i njezinu ulogu promotora europske dimenzije obrane.

Dvije strane su se složile kako ulaskom RH u EU Francuska i Hrvatska postaju istinski partneri u ZSOPa budući da dijele iste stavove o važnosti jačanja ZSOP-a te imaju zajedničke sigurnosne interese poglavito u stabilizaciji Afganistana, u Jugoistočnoj Europi, na Mediteranu te na Bliskom Istoku.

Dvije zemlje imaju razvijenu bilateralnu obrambenu suradnju, osobito suradnju dviju ratnih mornarica, ali i suradnju na području izobrazbe.

Na kraju susreta ministar Kotromanović izrazio je zahvalnost francuskoj strani na ukazanoj časti i sudjelovanju pripadnika OS RH na vojnom mimohodu povodom francuskog Dana državnosti", stoji u priopćenju MORH-a.

Hrvatski vojnici na francuskom vojnom mimohodu: Domaćini su pripadnike našeg ešalona u šali nazvali Avatarima

U Parizu je danas održan tradicionalni vojni mimohod na kojem su sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ešalon OS RH sastavljen je od 71 pripadnika Počasno-zaštitne bojne, dva pripadnika Hrvatske kopnene vojske te po jednog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na mimohodu održanom na najpoznatijoj pariškoj aveniji Champs Elysees na relaciji između Slavoluka pobjede i trga Concorde osim pripadnika OS RH i zemlje domaćina Francuske sudjelovale su oružane snage Malija, zatim afričkih država angažiranih u UN misiji u Maliju, te kombinirani ešaloni francusko-njemačke brigade.

Pariški vojni mimohod neprekidno se održava od 1880. godine što ga čini najstarijim vojnim mimohodom na svijetu, a predstavlja vrhunac obilježavanja najvećeg francuskog nacionalnog blagdana. Na današnji dan 1789. godine francuski narod je napadom na tamnicu Bastille započeo revoluciju koja je rezultirala svrgavanjem cara Louisa XVI i uspostavljanjem Francuske Republike.

Na predsjedničkoj tribini gosti francuskog predsjednika Francois Hollandea bili su glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a među ostalim visokim uzvanicima bili su nazočni ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić.

Posebnu pozornost svih na samom mimohodu izazvala je tradicionalna povijesna hrvatska odora koju su nosila šestorica pripadnika ešalona. Mnogi sudionici mimohoda htjeli su se fotografirati s njima za uspomenu.

Zbog izrazite razlike u visini u odnosu na ostale sudionike mimohoda domaćini su pripadnike našeg ešalona u šali nazvali Avatarima, aludirajući na likove iz poznatog filma Jamesa Camerona.

Pročitajte više