Potraga za Boeingom 777: Kreće kupnja opreme za podmorsko pretraživanje

Foto: Hina

AUSTRALIJA, Kina i Malezija koje sudjeluju u potrazi za nestalim zrakoplovom na letu MH370 ovih dana će objaviti natječaj za kupnju opreme za podmorsko pretraživanje, priopćili su u ponedjeljak dužnosnici tih zemalja.

Potraga za Boeingom 777 Malaysia Airlinesa nestalim 8. ožujka s 239 putnika i članova posade ušla je u novu fazu pošto je obustavljena zračna i pomorska potraga na jugu Indijskog oceana. Potraga će se nastaviti u podmorju ali je za to nužna odgovarajuća oprema.

U ponedjeljak su se u Canberri, u Australiji sastali ministri prometa Malezije Datuk Seri Hishammuddin Hussein i Kine Yang Chuan Tang kako bi utvrdili prioritete u mjesecima koji dolaze. Kina se uključila u potragu jer su dvije trećine putnika na letu MH370 bili Kinezi.

Za pretraživanje podmorja stotinama kilometara daleko od australske obale, na dubini od više kilometara, trebat će puno vremena, priznao je potpredsjednik australske vlade Warren Truss. Nakon objave natječaja trebat će još mjesec-dva dana za dopremu opreme. Dotad se nastavlja pretraga podmorja pomoću robota Bluefina 21 koji se već ranije koristio.

Međunarodni stručnjaci će u srijedu ponovo početi proučavati satelitske snimke i sve moguće podatke ne bi li suzili područje pretrage. "Ne znamo kada ćemo ga pronaći. Uvijek mislimo da će to biti sutra", rekao je australski potpredsjednik vlade Warren Truss. "No zasad su svi napori (...) bili uzaludni", priznao je.

Pročitajte više