Potvrđeno je: Južnokorejski premijer dao ostavku zbog istrage o korupciji

Foto: FAH

JUŽNOKOREJSKA predsjednica Park Geun-Hye je u ponedjeljak prihvatila ostavku premijera o kojem se vodi istraga zbog korupcije, kao i o više njezinih suradnika.

Predsjednica koja je bila na putu u Latinskoj Americi kada je Lee Wan-Koon ponudio svoju ostavku, prihvatila ju je nakon povratka u Južnu Koreju, navele su njezine službe.

U Južnoj Koreji su funkcije premijera uglavnom počasne, a većinu vlasti drži predsjednik.

Međutim to je ipak druga visoka funkcija u zemlji i ostavka premijera, samo dva mjeseca nakon stupanja na funkciju, je novi udarac za predsjednicu.

Aferu pokrenulo samoubojstvo

Ta afera je počela samoubojstvom jednog moćnog poslovnog čovjeka koji je navodno dao novac premijeru i dvojici bliskih suradnika predsjednice.

Sung Wan-Jong bivši šef poduzeća BTP u stečaju se objesio u Seulu 9. travnja. U njegovom džepu istražitelji su pronašli popis osam imena, među kojima premijera i šefa ureda predsjednice i iznose za koje se pretpostavlja da su bili mito.

Premijer niječe sve optužbe.

Ta afera je jako loša vijest za predsjednicu čija je popularnost vrlo slaba nakon brodoloma trajekta Sewol u kojem je prije godinu dana poginulo 304 osoba.

Često ju kritiziraju zbog imenovanja visokih dužnosnika.

Pročitajte više