Predrag Matić Fred: Zalagat ću se da se u registru objave i ratni putovi branitelja

GOST današnje emisije Nedjeljom u dva bio je ministar branitelja Predrag Matić Fred.

Govorio je najprije o tome kako je prvi PTSP-ovac koji je zatražio skidanje statusa invalida zato što se smatra izliječenim. Zbog toga su mu smanjeni prihodi za tri i pol tisuće kuna.

Voditelj Aleksandar Stanković podsjetio ga je kako je najavio da će objaviti registar branitelja te ga zamolio da objasni koliko se razlikuju njegovi i stavovi premijera Zorana Milanovića o registru.

Ministar je rekao da je predizborno obećanje Kukuriku koalicije bilo objava registra. On pak smatra da se registar ne bi trebao objaviti u sadašnjem obliku, s obzirom na to da "Postoji sto Josipa Horvata koji su rođeni istih godina i nije razvidno tko je tko i tko je gdje bio".

On smatra da se treba objaviti i ratni put svakog branitelja te ističe da će se zalagati baš za to. "Registar će biti objavljen, angažirat ću stručne ljude, branitelje, tako da pravi branitelji ne budu ni na koji način oštećeni", istaknuo je.

Stanković ga je pitao hoće li se, na zahtjeve pojednih građana i udruga, objaviti i registar boraca iz NOB-a. "Sve ono što tražim za sebe, treba se primjeniti i na druge. Ako javnost želi da se objavi registar partizana, četnika ili korisnika državnih poljoprivrednih poticaja, ja sam za to da se objavi", objasnio je.

Ispričao je i kako je "rastao" broj branitelja Vukovara, ističući da je Branko Borković nakon borbe za Vukovar imao popis od 1803 vojnika pod oružjem, da bi prvotni popis kasnije narastao na dvije i pol tisuće, zatim na preko četiri, dok danas preko šest tisuća ljudi s vukovarskog područja koristi vojnu mirovinu. Kako ističe, radi se samo o jednome gradu, "ali takvih situacija ima posvuda".

Pročitajte više