Predsjednica svih građana na skupu koji je prisvojio HDZ: Okupljenima se Karamarko obratio prije Kolinde

Foto: FAH

DANAS se u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin održava gospodarska konferencija "Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020.", koja je okupila niz članova i pobornika stranke Tomislava Karamarka, a nakon šefa HDZ-a, mnoštvu okupljenih obratila se i Kolinda Grabar-Kitarović.

Skup je organiziran u sklopu HDZ-ovog promoviranja novog ekonomskog programa koji Karamarko najavljuje već mjesecima.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je s konferencije "Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020." kako je taj skup važna stanica na putu izrade cjelovitog HDZ-ovog programa ekonomskog oporavka i rasta, na kojem stranka radi sa stručnjacima njemačkog IFO instituta i koji će, ustvrdio je, ponuditi rješenja za izlazak iz krize.

Karamarko: Konferencija je prigoda za provjeru našeg programa

"Konferencija je prilika da se u okviru panela i diskusija ostvari dodatna provjera osnovnih teza programa na kojem radimo i koji će ponuditi rješenja, ali i načine ostvarenja kako bi Hrvatska prestala biti zemlja slučaj", rekao je Karamarko na otvorenju skupa, koji organizira Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Europska komisija i Zaklada Konrad Adenauer.

Kao jedan od glavnih ciljeva naveo je ostvarenje uvjeta za novo investiranje bez kojeg gospodarski rast nije moguć, a što je, tvrdi, i jedina barijera iseljavanju mladih.

Šef HDZ-a osvrnuo se i na poražavajuće kritike Hrvatskoj od strane Europske komisije, ističući kako je HDZ-ov novi program u nastanku odgovor i alternativna krizi. Kao ključna područja na kojima će se raditi istaknuo je energetiku, zapošljavanje, umrežavanje javnog i privatnog sektora.

Nakon uvodnog govora Tomislava Karamarka, prisutnima se obratila i Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović: Osobno ću se uključiti

Kolinda je poručila kako se kvalitetnim mjerama može vratiti nada i optimizam građana, kao i povjerenje inozemnih ulagača. "Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje otvaraju mogućnosti našim izvoznicima", obećala je.

Veseli ju, dodala je, čuti poglede koji će biti izneseni na skupu. Samo nadmetanje idejama i inovacijama može Hrvatskoj donijeti boljitak, istaknula je predsjednica.

"Ignoriranje problema U Hrvatskoj neće učiniti da nestanu. Ne postoji tema važnija od toga. Hrvatska nikad nije bila u dubljoj krizi i toliko osiromašena. Zato želim zajedničku sjednicu Vlade i nadam se da će se Vlada tome odazvati, jer nam dobrobit Hrvatske i njezinih građana mora biti na prvome mjestu.

Hrvatska može biti bogata zemlja, ne razloga da ne budemo najbrže rastuće gospodarstvo u ovom djelu Europske unije", zaključila je Grabar-Kitarović.

Uvodno izlaganje održao i njemački autor HDZ-ovog programa

Uspjeh radu konferencije poželili su i ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj Michael Lange te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika muenchenskog IFO instituta Hansa Wernera Sinna o utjecaju eura na konkurentnost zemalja u sustavu EU, slijedi rad kroz više panela i diskusija - "Fiskalna i monetarna politika – alati gospodarskih promjena", "Nova industrijska politika" te "Energetski potencijali Hrvatske u EU s naglaskom na energetici kao osnovi daljeg razvoja".

Pročitajte više