Predsjednički izbori u Litvi: Dalia Grybauskaite samouvjereno po novi mandat

Foto: Guliver Image/Getty Images

LITAVCI izlaze u nedjelju na predsjedničke izbore na kojima se očekuje pobjeda sadašnje predsjednice Dalije Grybauskaite, a dvojba je jedino hoće li joj to uspjeti već u prvom krugu.

Birališta su otvorena u sedam ujutro po lokalnom vremenu a zatvaraju se u 20 sati.

Uz aktualnu predsjednicu, koja se kandidirala kao neovisna kandidatkinja, još je šest kandidata. Po ispitivanjima javnog mišljenja, Grybauskaite podupire između 40 i 47 posto birača i mogla bi pobijediti u prvom krugu. U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto, drugi krug izbora održat će se paralelno s izborima za Europski parlament 25. svibnja.

Po anketama se čini da joj ostali kandidati ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Najviše će joj se približiti Zigmantas Balčytis, kandidat socijaldemokrata - najveće stranke u koalicijskoj vladi. On je sada zastupnik Europskog parlamenta, bivši je ministar prometa i financija i kratko je bio vršitelj dužnosti premijera 2006.

Balčytis će također biti vodeći kandidat svoje stranke na izborima za Europski parlament. Ispitivanja javnog mišljenja daju mu između 9 i 12,5 posto. Iako se čini da je on pouzdan kandidat, mnogi su primijetili da izgleda kao da nije previše željan pobjede na predsjedničkim izborima i da očito ima neke druge planove.

Ostali su važniji kandidati gradonačelnik Vilniusa Arturas Zuokas (Građanski pokret za obnovu domovine i budućnost - TAIP) i bivši predsjednik parlamenta Arturas Paulauskas (Laburistička stranka).

Po rezultatima anketa, na treće mjesto je izbio Paulauskas s oko 9,6 posto glasova. On se kandidirao jer smatra da sadašnja predsjednica ne radi dobro. "Ono što radi je kaotično, nedosljedno i bez jasne perspektive. Rezultat toga je podijeljeno biračko tijelo", kazao je.

Pročitajte više