Predsjednik Josipović primio izaslanstva romskih udruga

Foto: Roberto Orlić/Cropix

POVODOM sutrašnjeg Svjetskog dana Roma, predsjednik Ivo Josipović primio je izaslanstva romskih udruga. Romi u Hrvatskoj žive stoljećima, a njihov dan ima simboličnu ulogu posjetiti sve, na naseljenost i raseljenost Roma na čitavom našem planetu, rekao je predsjednik i dodao da su donedavno Romi u društvu bili marginalizirani.

"Drago mi je što mogu reći da se društvena svijest u odnosu na Rome i njihove probleme uvelike promijenila nabolje. Hrvatsko društvo na raznim razinama poduzima potrebne reakcije u korist romske zajednice, međutim, veliki problemi koji tradicionalno muče vašu narodnu zajednicu - nezaposlenost, loše stambene prilike, slaba školovanost, još su vidljivi, ponegdje i vrlo izraženi", istaknuo je Josipović.



Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je kako je prije točno godinu dana na istom mjestu rečeno kako još puno toga treba napraviti za hrvatske Rome kako bi bili ravnopravni s ostalim građanima Hrvatske.

"Vlada je u nama prepoznala novu kvalitetu i prihvatila naše partnerstvo na rješavanju romskih problema. Prihvaćeni su naši prijedlozi da se princip pariteta primijeni na radna tijela čiji je djelokrug rada vezan uz romska pitanja", rekao je Kajtazi.

Pročitajte više