Predsjednik dubrovačkog HSS-a suspendiran nakon što je Index otkrio da je trgovao foteljama

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HSS-a Branko Hrg suspendirao je Željka Raguža, predsjednika dubrovačkog HSS-a, nakon što je Index objavio detalje njegove političke trgovine u pregovorima o predizbornoj koaliciji s HDZ-om.

> Index otkriva: Evo kako hrvatski političari trguju foteljama

"S obzirom na to da su njegovi postupci tijekom pregovaračkih procesa s političkim strankama koje djeluju u gradu Dubrovniku izašli izvan okvira međustranačkih pregovora za političke funkcije (gradonačelnika i njegove zamjenike, vijećnike i predsjednika Gradskog vijeća grada Dubrovnika), o čemu su izvijestili hrvatski mediji, te nadišli djelovanje HSS-a u gradu Dubrovniku, Željko Raguž nanio je nepopravljivu političku štetu ugledu stranke u cjelini", stoji u priopćenju HSS-a.

Raguž se o suspenziji očitovao na konferenciji za novinare koju je održao 12 sati. Pressicu je nazvao "HSS su ljudi, a ne politika jednog čovjeka", te očekivano udario po stranačkom predsjedniku Hrgu.

"Pozivam Hrga na detektor laži", poručio je Raguž pred dubrovačkim novinarima. Suspendirani predsjednik dubrovačkog HSS-a tvrdi da je upravo po naputku stranačkog šefa HDZ-u poslao dopis s koalicijskom ponudom za koju je znao da neće biti prihvaćena.

"Rečeno nam je da će HDZ to odbiti pa ćemo imati alibi da na izbore izađemo s Vlahušićem. Ali Hrg se kasnije predomislio i više se nije javljao na telefon", tvrdi Raguž. Dodao je da će stranačku suspenziju poštovati, ali od kandidature ne namjerava odustati, već na izbore zajedno s Vlahušićem izlazi kao nezavisni kandidat.

Predsjednik HSS-a Hrg, koji je donio odluku o Raguževoj suspenziji prema neslužbenim je informacijama od stranačkog ogranka u Dubrovniku tražio da koaliraju s HDZ-om umjesto s HNS-om. Dubrovački HSS-ovci ovu direktivu iz središnjice stranke su ignorirali, te je Gradski odbor HSS-a jednoglasno odlučio da će na izbore izaći u koaliciji s Vlahušićem.

Fotelje koje su tražili od HDZ-a

Podsjećamo, dubrovački ogranci HSS-a i HNS-a jučer su objavili da na izvanredne izbore za gradonačelnika i gradsko vijeće izlaze zajedno. Bio je to nastavak ranije koalicije u kojoj je Raguž bio zamjenik gradonačelnika Andra Vlahušića.

No, HSS je o predizbornoj koaliciji osim s HNS-om pregovarao i s HDZ-om, a Index je otkrio detalje tih pregovora. Objavili smo dopis kojeg je Raguž poslao dubrovačkim HDZ-ovcima, a u kojem se vidi da u zamjenu za koaliciju za sebe i stranačke kolege u slučaju pobjede traži mjesto prvog zamjenika gradonačelnika, drugo i sedmo mjesto na koalicijskoj listi za Gradsko vijeće, te dva mjesta iza 13. mjesta na listi, fotelju predsjednika Gradskog vijeća, dva pročelnička mjesta i to u upravnim odjelima za nekretnine, te za poduzetništvo, turizam i pomorstvo, mjesto direktora gradskog poduzeća Vrtlar, 25 posto fotelja u upravnim i nadzornim odborima, te 15 posto od ukupnih zaposlenja, odnosno, kako stoji u Raguževom dopisu, oko pet radnih mjesta.

U slučaju da HDZ izgubi izbore za gradonačelnika, a dobije većinu u Gradskom vijeću Raguž je tražio 25 posto ravnateljskih fotelja u ustanovama koje imenuje Gradsko vijeće. U slučaju da HDZ sasvim izgubi izbore u Gradu Dubrovniku, Raguž je tražio da ga se postavi za pročelnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje HDZ trenutno drži vlast. U razgovoru za Index Raguž je potvrdio autentičnost dokumenta kojeg smo objavili, ali je dodao da se radi o ponudi koju je HDZ poslao HSS-u, a ne obrnuto.

"Oni su nama poslali taj dopis, napisali su što nam nude i pitali slažemo li se. Ja sam im odgovorio tako da samo dodao da tražimo još i mjesto predsjednika Gradskog vijeća", rekao nam je Raguž.

Pročitajte više