Predsjednik sindikata zaposlenih u srednjim školama Jovanoviću: Prekinite medijsku harangu na maturu!

PREDSJEDNIK Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske profesor Branimir Mihalinec poslao je otvoreno pismo ministru Željku Jovanoviću u kojemu ga je pozvao da prekine medijsku harangu na projekt državne mature. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Nedopustivo je uplitanje u provedbu državne mature"

"Poštovani ministre,

Vaše uplitanje u provedbu državne mature i to već nakon prvog ispita, smatram nedopustivim.

Naime, potpuno suprotno akademskom zvanju i statusu koji imate, bez prethodno obavljene analize rezultata ispita iz hrvatskog jezika, unaprijed ste osudili rad skupine naših profesora koja je sastavljala ispite iz hrvatskog jezika. Smatram to krajnje neozbiljnim, neutemeljenim i štetnim ponašanjem koje se od ministra obrazovanja ne očekuje. Koliko mi je poznato, radna je skupina, sastavljena nakon provedenog javnog natječaja, odradila ogroman posao i obavila niz konzultacija s eminentnim stručnjacima za hrvatski jezik, kao i za sastavljanje testova znanja. Radnu skupinu čine aktivni profesori iz hrvatskih gimnazija i strukovnih škola.  Ne mogu se oteti dojmu da ste svoju osudu državne mature donijeli unaprijed, ne čekajući da o njoj svoj konačni sud iznese i Vaše "ad hoc" izabrano povjerenstvo, za koje ne znamo ni tko ga čini.

Čitam u  tisku da ste izjavili kako treba poništiti pitanja na koja nije bilo 90 posto točnih odgovora.  Vjerujete li doista u to?  Stječe se dojam kako očekujete da državna matura treba biti ispit kojeg će svi učenici položiti s 90 postotnim rezultatom.

Najvažniju stvar ipak ste zaboravili, a to je da su svi učenici imali ISTI test i dakle, bili  su u ravnopravnom položaju, a to je i najveća prednost državne mature. Naravno da državna matura u ovoj izvedbi nije idealna niti će to ikad biti. Trebat će je uvijek pomalo dorađivati i unaprjeđivati. To, međutim, nije razlog da je se medijski secira na ovako bezobziran način, te  da se i sam ministar tome priključuje. Upravo suprotno, trebali ste uzeti u zaštitu i državnu maturu i tisuće ljudi, nastavnika srednjih škola, koji ovih dana vrlo marljivo i pedantno rade na njenoj provedbi. 

"Vaše aktivnosti mogu dovesti do daljnjeg narušavanja tijeka mature"

Vaše aktivnosti, nažalost,  mogu dovesti do daljnjeg narušavanja tijeka mature, pa i dovesti u pitanje njenu regularnost. Nisam siguran je li to i Vaša stvarna namjera.

Naime, nakon Vaše ishitrene intervencije, mogu se očekivati prigovori učenika i roditelja poslije svakog pojedinog ispita. Što ćete onda učiniti?

"Prekinite medijsku harangu na projekt državne mature"

Državnu maturu smatram najozbiljnijim projektom u obrazovanju od hrvatskog osamostaljenja i njeno negiranje ili ukidanje moglo bi imati dalekosežne posljedice. Ukidanjem jedinstvenog razredbenog ispita za visokoškolsko obrazovanje, bitno bi se  umanjile jednake šanse za nastavak obrazovanja svima. Jednako tako, ponovno bi se pokrenula korupcijska spirala pri upisu na fakultete. Smatram da je najveća civilizacijska dobit koju nam donosi državna matura upis na fakultete isključivo na temelju – znanja.

Upravo iz tog razloga, predlažem da prekinete medijsku harangu na projekt državne mature. Pričekajte analizu konačnih rezultata svih ispita državne mature i temeljem toga, uz javnu raspravu, donesite odluke o daljnjim koracima.

S poštovanjem"

Pročitajte više