Predstavljena knjiga "Papa Franjo - Ova ekonomija ubija"

Foto: Hina

KNJIGA "Papa Franjo - Ova ekonomija ubija", u kojoj autori Andrea Tornielli i Giacomo Galeazzi donose sveobuhvatan pregled učenja pape Franje o odnosu ekonomije i Evanđelja, predstavljena je u petak u splitskoj nakladnoj kući Verbumu.

U toj iznimnoj knjizi autori su sustavno izložili, proučili i kritički odgovorili na optužbe i kritike koje su upućene papi Franji u vezi s njegovim prosudbama o kapitalizmu i socijalnoj pravednosti, rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

Istaknuo je da knjiga sadržava intervjue s uglednim ekonomskim stručnjacima te ekskluzivni intervju s papom Franjom o kapitalizmu i socijalnoj pravednosti.

U knjizi se razmatraju mnoga pitanja, među ostalim i zašto papu Franju napadaju kada kritizira suvremenu ekonomiju i staje u obranu siromašnih prozivajući ga neznalicom ili čak marksistom, rekao je Balta i dodao da se analizira i zašto se Papa zauzima "za odbacivanje apsolutne autonomije tržišta i financijskih špekulacija".

"U trenutku kada hrvatska stvarnost vapi za strukturnim reformama i čvrstim načelima, ova bi knjiga trebala biti nužan orijentir i za sve naše javne djelatnike i ekonomske stručnjake koji uistinu žele promicati opće dobro", istaknuo je Balta.

Andrea Tornielli novinar je i ugledni vatikanist, a smatraju ga jednim od najboljih svjetskih stručnjaka za crkvene teme. U izdanju Verbuma dosad je izišla njegova biografija pape Franje "Jorge Mario Bergoglio – Papa Franjo".

Giacomo Galeazzi, politolog i novinar, također je poznati vatikanist. Autor je i suautor više uglednih djela, a najveću pozornost izazvala je knjiga koju je napisao u suradnji s Andreom Torniellijem "Papa Franjo - Ova ekonomija ubija".

Pročitajte više