Premijer Milanović: Budemo li dopuštali referendume o pravima manjina, ostat će bez ijednog prava!

Foto: FAH
 
KOMENTIRAJUĆI  referendum o braku, premijer Zoran Milanović istaknuo je da je protiv toga da se odlučuje o pravima manjina. Milanović se uzda u ustavne promjene.
 
"Iznio sam svoj stav i svoju dilemu, kao i želju da Ustav promijenimo, ako je to ikako moguće, u skorije vrijeme i da ovo bude jedna neugodna epizoda u kojoj se na referendumu odlučuje, a mora se jer druge nema, takvi su ustavni zakoni po kojima se odlučuje o pravima manjina koje god to bile, to nije dobro. Ali Ustav to ne priječi, to nije protuustavno i morat ćemo ovo izgurati na neki način bez mržnje, bez euforije. Ja sam rekao kako ću glasati i kod toga ostajem. Nisam za to da se o ovakvim stvarima, o pravima manjina, odlučuje na referendumu i ako to uredimo Ustavom dobro, ako ne - bit će teže", rekao je Milanović.
 
Milanoviću je neobičan HNS-ov stav u Saboru gdje su glasovali protiv ili bili suzdržani.
 
"Pa malo neobično zato što je gospođa Pusić je rekla da će izaći na referendum i glasati protiv inicijative.Treba netko izglasati referendum, ali tu je SDP da provodi zakone i Ustav, a drugi ako žele skupiti simpatije, meni to nije jasno, mislim da su trebali glasati za, jer ako već govore da će izaći na referendum i glasati protiv, neka preuzmu odgovornost da se taj referendum raspiše, jer to nije popularna odluka. Ja bih rado da se s tim ne moram baviti, da moje kolege to ne moraju raditi, ali moraju. To je zakon. Valjda netko mora provoditi zakon."
 
Milanović se osvrnuo i na pregovore oko ustavnih promjena. 
 
"Ne možete promijeniti zakon o referendumu bez da prije toga promijenite Ustav", kazao je premijer:
 
"Barem ne neke odredbe Zakona o referendumu koje su vezane na Ustav, u protivnom će to pasti na Ustavnom sudu - dakle Ustav, ustavni zakon o Ustavnom sudu i Zakon o referendumu kao zadnji dio paketa, ali za to je potreban dogovor 2/3 zastupnika i ja se naprosto neću zalijetat u ovom trenutku i reći da je to dogovoreno, ali o tomu se ozbiljno razgovara. Izgleda da postoji jedan veliki broj zastupnika koji slično razmišljaju".
 
A iza njih stoji milijun i 600 tisuća birača, zaključio je Milanović navodeći da je to dvotrećinska većina u Saboru.
 
"Budemo li dopuštali referendume o pravima manjina, ostat će bez ijednog prava", podcrtao je razloge nužnih promjena premijer Zoran Milanović.
 

Pročitajte više