Milanović u koaliciji s HDZ-om ugrozio ljudska prava

Milanović u koaliciji s HDZ-om ugrozio ljudska prava

Foto: Hina

ZORAN MILANOVIĆ je, smatraju politički analitičari s kojima smo razgovarali, potpuno izgubio busolu. Umjesto da Ustavnom sudu uputi referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti, što su priželjkivali koalicijski partneri iz HNS-a, ali i brojni članovi SDP-a, natjerao je zastupnike svoje stranke da se svrstaju u HDZ-ov tabor.

Profesor Žarko Puhovski smatra da Milanović želi ukinuti, odnosno sasvim minorizirati Ustavni sud. Na sličnom je tragu i Davor Gjenero, koji tvrdi da su Milanoviću važniji njegovi hirovi od donošenja racionalnih političkih odluka. Čak i kada ga najbliži suradnici, poput predsjednika Sabora Josipa Leke, uvjeravaju da je u krivu.

Milanovićevi hirovi

"Ponašanje SDP-a nije političko nego ovisi o hirovima premijera i predsjednika stranke", kaže Puhovski. "Ponovo se ovdje radi o hiru premijera Milanovića. Njegovi hirovi su i za njega, ali i za njegovu poslušnu vojsku u Klubu SDP-a važniji od racionalnog ponašanja, važniji od donošenja razboritih političkih odluka. Zbog toga sada riskiramo ozbiljna ugrožavanja ljudskih prava", kaže Gjenero.

Zanimljivo je da su se oba naša sugovornika poslužila vrlo sličnim riječima kada smo ih upitali da prokomentiraju bizarno SDP-ovo priklanjanje HDZ-u na saborskom glasanju o referendumu. Predsjednik SDP-a i prvi čovjek Vlade trenutno je gorući problem na lijevom političkom spektru, smatraju analitičari.

Šef SDP-a u koaliciji s HDZ-om

"Ne vidim da je došlo do raskola između SDP-a i HNS-a. Ja tu vidim ozbiljne probleme unutar SDP-a. Oni su za svoje mišljenje da je potrebno ignorirati ustavni sud osigurali koaliciju s HDZ-om. Time su na sebe preuzeli rizik da se na referendumu iznese pitanje koje možda i nije sukladno s Ustavom", kaže Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS se, naglašava Gjenero, u Saboru ponio kao racionalna liberalno demokratska stranka, koja vodi računa o principu konstitucionalizma i zaštiti ranjivih skupina u društvu. No, do raskola u koaliciji zbog ovog pitanja ipak neće doći, vjeruje Puhovski.

"Mislim da je to nevažno. Oni su na istoj strani kada je riječ o sadržaju, a to je ono što je njima važno. Svi u HNS-u jako dobro znaju da ne mogu pratiti Milanovićeve karakterne osobine i tu dolazi do razlaza", ističe Puhovski, koji tvrdi da je premijerova tvrdoglavost dovela SDP u nezavidnu situaciju.

Tko tu štiti ljudska prava?

"Milanović očito želi ukinuti Ustavni sud. I zato ne želi pomoć od njega, jer bi se onda dokazalo da Ustavni sud ima smisla. Premijer je svojom tvrdoglavošću udriblao SDP u ovu situaciju. Oni su jučer na odboru za Ustav prihvatili HDZ-ov amandman kako bi osigurali da pitanje ne dođe do Ustavnog suda. Vjerojatno su se nadali da će im pomoći Dragutin Lesar, da će Hrvatski laburisti dati taj amandman pa da mogu podržati njih, a ne HDZ. Ali Lesar im to nije htio napraviti", kaže Puhovski.

Milanović je tako, smatra Gjenero, doveo SDP u raskol sam sa sobom. "Posebno je groteskno da se zbog interesa najužeg vodstva i želje predsjednika SDP-a nameće politička pozicija stranci, čime se sudjeluje u riskantnom poslu s pozicije zaštite ljudskih prava. A opet, takva stranka samu sebe, kroz usta istog tog predsjednika stranke, predstavlja zaštitnicom ljudskih prava", zaključuje Gjenero.

Referenduma nije smjelo biti

Za kraj, Puhovski ističe da do referenduma o definiciji braka ni formalno-pravno nije trebalo doći. Upravo argumenti koje HDZ koristi kako bi dokazao da pitanje nije protuustavno su argumenti protiv tog pitanja, kaže Puhovski.

"HDZ ima pravo kada kažu da pitanje ne može biti protuustavno jer se radi o sadržaju koji u Obiteljskom zakonu postoji već deset godina. Ljudi se vjenčaju po zakonu, a ne po Ustavu i nitko u tome nije našao diskriminaciju. To znači da je bit referenduma manipuliranje pučkom inicijativnom za promjenu Ustava: ništa se zapravo ne mijenja, samo se formulacija s jedne razine prebacuje na drugu. To ne odgovara smislu pučke inicijative za promjenu Ustava, jer se zapravo ne mijenja sadržaj, već se forma samo prebacuje s jedne razine na drugu", kaže Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara