Prijatelji životinja osudili Metro: Nemojte prodavati meso zebre, krokodila i medvjeda

Foto: Metro

POTAKNUTA dojavama građana da Metro odnedavno u svojim trgovinama nudi na prodaju meso egzotičnih i divljih životinja poput bizona, zebre, krokodila, medvjeda i divljeg zeca, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis upravi tog trgovačkog lanca u kojem je osudila proširenje njihove ponude i na meso divljih i egzotičnih životinjskih vrsta te je apelirala da povuku sporne proizvode iz trgovina.

Udruga je u dopisu u ponedjeljak izrazila zgroženost stavom tvrtke da je u redu prodavati meso divljih i egzotičnih životinja i istaknula da zaista nema potrebe za promoviranjem i populariziranjem jedenja mesa i takvih životinja.

Apelirali su na upravu, "kao na poduzetnike koji brinu o zdravlju i dobrobiti svojih kupaca", da ohrabri smanjivanje unosa proizvoda životinjskog podrijetla u ljudski organizam, a ne suprotno.

Predlažu povećanje ponude veganskih proizvoda

Uz molbu da iz trgovina Metroa povuku sporne proizvode od mesa divljih i egzotičnih vrsta životinja, Udruga je uputila prijedlog o povećanju ponude veganskih proizvoda, kao što su biljni sir i sojino meso, "na dobrobit svih građana, životinja i okoliša".

U dopisu su iznijeli stav da ne treba poticati lov i uzgoj divljih životinja za dobivanje mesa. Što je rasprostranjenije tržište za takve vrste mesnih proizvoda, to je, ističu iz udruge Prijatelji životinja, jednostavnije krivolovcima prodati ilegalno meso jer se ono teško može razlikovati od legalnoga.

"Osim toga, važno je svima umiješanima u biznis sa životinjama osvijestiti da su one živa bića s potrebama, potpuno sposobna osjetiti tugu i bol, baš kao i bilo koje drugo živo biće, te da imaju pravo na život".


Iz udruge navode da se svake godine na industrijskim farmama uzgoji i ubije više od 60 milijarda životinja, što, upozoravaju, uzrokuje ne samo golemu patnju živih bića i nepopravljivu devastaciju okoliša nego utječe i na glad u svijetu i na ljudsko zdravlje. "U takvoj situaciji, širenje ponude mesa čak i na egzotične vrste za svaku je osudu, sramotno i pokazuje potpunu ravnodušnost prema humanim vrijednostima".

"Turisti bojkotiraju države koje su bezobzirne prema životinjama"

Ističući da je Hrvatska poželjno turističko odredište zbog visokog stupnja očuvanosti prirode i izvorne hrvatske kulture te da turisti ne dolaze u Hrvatsku kako bi jeli meso zebre ili krokodila, Prijatelji životinja napominju da sve veći broj kupaca i turista bojkotira trgovine i države koje se bezobzirno odnose prema životinjama i koje ne mare za ekologiju i održivo življenje. "Veliki poduzetnici trebali bi postati svjesni toga".

"Uzimajući u obzir svu okrutnost i ekološku neetičnost koja stoji iza trgovine mesom egzotičnih vrsta i divljih životinja, građani i udruga Prijatelji životinja izražavaju nadu da će Metro odustati od daljnjeg uvoza i prodaje barem takvog mesa", zaključuju u priopćenju.

"Naš asortiman usklađen je s potrebama tržišta"

Iz Metroa im odgovaraju priopćenjem u kojem ističu da sva divljač koju nude ima certifikat CITES koji osigurava i regulira održivu međunarodnu trgovinu divljači.

"Asortiman Metroa usklađen je s potrebama tržišta, odnosno s potrebama naših profesionalnih kupaca. Kako bismo osigurali kvalitetu i transparentnost nabave, sva divljač koju Metro nudi ima certifikat CITES koji osigurava i regulira održivu međunarodnu trgovinu divljači", piše u priopćenju. Dodaju kako je meso na policama METRO-a dio održive međunarodne trgovine i svi njihovi proizvođači i dobavljači moraju imati najmanje jedan od devet GFSI (Global Food System Initiative) standarda koji jamče sigurnost hrane i kvalitetu procesa proizvodnje hrane.

"Metro je veleprodaja i surađujemo s više od 150.000 profesionalnih kupaca iz Hrvatske među kojima je više od trećine ugostitelja i hotelijera", zaključuju iz Metroa.

Pročitajte više