Prijavili ga vjerovnici: Kerum ispitan na Državnom odvjetništvu

Foto: Ante Čizmić/Cropix

KAKO doznajemo, splitski gradonačelnik Željko Kerum prošlog je tjedna bio na obavijesnom razgovoru u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje postupa po prijavi vjerovnika koji od propalog Kerum d.o.o. zasad vrlo neuspješno potražuju 62,5 milijuna kuna. Postoji sumnja u kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju. Kad se roba naruči, a ne plati svjesno.

Osim Keruma, na razgovor je trebala doći i Nevenka Bečić, kao bivša predsjednica Uprave propalog Kerum d.o.o., no kako se razbila na zagrebačkom ledu, nije stigla na vrijeme.

Sve afere u fazi izvida

Državno odvjetništvo kontinuirano prati Kerumov rad od ulaska u Banovinu u lipnju 2009. godine. Dosad se jedino nešto konkretno napravilo s vrtićima i pogodovanjem Ivici Livaji, dok sve ostale afere i dalje stoje u fazi tzv. izvida. Policija prikuplja informacije, neki dan su bili i na Trgovačkom sudu provjeriti je li pokrenut stečaj Kerum d.o.o. Nije, jer je Kerum u zadnji čas isplatio 208 tisuća kuna proizvođaču vate i gaze Loli Ribaru d.d. Vjerovnika koji su zatražili stečaj ima još, pretpostavlja se da će ih Kerum isplaćivati kada stignu na red.

Pare za Karepovac trošile se i ove godine

Osim prevare u gospodarskom poslovanju, Keruma istražuju i zbog nenamjenskog trošenja 60 milijuna kuna iz gradske blagajne za sanaciju smetlišta Karepovac. Novac je potrošen za druge namjene, po svemu sudeći Zapadnu obalu, a premda Zakon propisuje da se namjenska sredstva moraju vratiti, to nije napravljeno. Čak ni u ovoj godini, što je danas na sjednici Gradskog vijeća utvrdio vijećnik HDSSD-a Luka Roguljić.

Inače, pojačani interes Državnog odvjetništva kao da je u realnost vratio Nevenku Bečić. Danas kada je čula da SDP traži da se socijala plaća iz sredstava za održavanje prometnica, uhvatila se za glavu i kazala: "Pa to je protuzakonito!"

Kako bilo, izbori se bliže, a obruč oko Keruma sve se više steže.

Pročitajte više