Prijetnja državnim udarom: Šatordžije se postrojili pred Milanovićevim stanom

Foto: Borna Filić / Pixsell, Index, FAH

NAKON što se na Trgu bana Jelačića skupio manji broj antiprosvjednika, šatordžije su odlučile veliki dio svojih snaga iz Savske 66 usmjeriti prema stanu premijera Zorana Milanovića. Prema policijskim procjenama, prema Milanovićevom je stanu marširalo 300 do 400 šatordžija.

"Ovdje prosvjedujemo od 20. listopada, tražimo dostojanstvo za svakog branitelja. Oni koji su na čelu institucija ni nakon 146 dana nemaju razumijevanja, gaze po najzaslužnijima. Postoji čovjek koji čitavo vrijeme ignorira branitelje, a to je predsjednik Vlade. Nije imao hrabrosti 90-tih stati u obranu domovine, nema ni hrabrosti danas razgovarat s hrvatskim braniteljima. Hodom prema mjestu gdje živi onaj koji je za sve kriv ćemo pokazati tko stoji iza prosvjeda, tko je odgovoran za to što su hrvatski branitelji u Savskoj 66, tko je odgovoran zašto se ne poduzima ništa protiv ratnih profitera, protiv onih koji su pljačkali hrvatsku domovinu", kazao je Đuro Glogoški prije nego je pozvao svoje šatordžije da krenu prema Milanovićevom domu.

I Josip Klemm je poručio da iza prosvjeda protiv terora šatordžija stoji Milanović. Premijera je pozvao na razgovor: "Samo razgovorom se problemi mogu riješiti. Pozivam premijera da sjednemo za stol. U Savskoj nas je svakog dana sve više, to nije samo šačica ljudi".



Povorka predvođena Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom je krenula prema Krajiškoj ulici, uz pratnju policije. Na križanju Savske s Vukovarskom dočekao ih je kordon policije koja je šatordžije, na čijem čelu su bili invalidi u kolicima, nakon desetak minuta ipak propustila i to nakon što im je Klemm rekao gdje idu.

Policija je odustala od zaustavljanja te su pratili šatordžije do stana premijera. Na putu prema Milanovićevom stanu šatordžije su pjevali i uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Ispred Milanovićevog stana policija je postavila veći broj interventnih policajaca pa se šatordžije u Krajiškoj nisu dugo zadržali. Vikali su "Javi se, javi se" i pjevali "Zovi, samo zovi". Otišli su već nakon par minuta. 

Nakon kratkog posjeta Milanovićevoj ulici, šatordžije su se zaputili natrag prema Savskoj. Policija ih je presrela kod muzeja Mimare, na križanju Medulićeve i Klaićeve, kako bi spriječila kontakt između šatordžija i prosvjednika koje su blokirali u Frankopanskoj. S obzirom da policija nije šatordžijama dopustila da iz Klaićeve skrenu prema Savskoj, morali su produžiti u smjeru Črnomerca i do šatora se vratiti zaobilaznim putem: prošli su kroz Ulicu Ivana Broza, do Ciboninog tornja i Savske. Na povratku prema Savskoj šatordžije su skandirali "Hrvatska, Hrvatska".

Nakon povratka pred šator u Savsku, Glogoški je održao kratak govor. Svojim je pristašama zahvalio što su se "ponijeli dostojanstveno", te najavio da će šatordžije u travnju prosvjedovati "na trgovima diljem Hrvatske".

 

 

Twitter s kojeg je objavljen video pripada Franu Kušeti bivšem članu posebnog tima Vlade Zorana Milanovića zaduženog za komunikaciju s građanima putem društvenih mreža.

Pročitajte više