Prikupljeno 5,3 milijuna kuna: Nora dobila vizu za Ameriku!

Foto: Facebook

U 16:40 sati na račun Norinih roditelja prikupljeno je dovoljno novca za put u SAD i liječenje u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. Skupljeno je čak 5,3 milijuna kuna! Tek kad je na računu bilo dovoljno novca, američka ambasada u Zagrebu je Nori i njenim roditeljima odobrila vizu.

"Uspjeli smo. Nora ide u Ameriku. To je najvažnije", poručuju iz Udruge Hrabro dijete. Zahvalili su svim sudionicima humanitarne akcije: "Ova akcija je osvojila čitav svijet. Na račune su stizali iznosi u valutama za koje uopće nismo znali odakle su. Vjerojatno je naša dijaspora sve to ispratila i željela pomoći".

"Nora sutra putuje u Ameriku, ne u petak, jer njeno vrijeme, nažalost, ističe", poručuju iz Udruge Hrabro dijete. Nora i njema majka za Ameriku lete u četvrtak ujutro u 9:50 sati. Trošak putovanja pokriva Croatia airlines. I oko putovanja se pojavio problem, s obzirom da za Noru treba osigurati posebne uvjete, za što je Lufthansa tražila 75.000 eura, pa je uskočila Hrvatska vlada koja je preko nacionalne kompanije preuzela troškove putovanja.

Nora će biti primljena u bolnicu u petak u osam sati ujutro. Tada će se ujedno napraviti i početne pretrage. Tijekom vikenda će Noru zadržati na infuziju, a terapija bi trebala početi u ponedjeljak.

"Sretna sam i preuzbuđena", poručila je na press konferenciji Norina majka Đana Atanasovska. "Krećemo na put sutra. Uspjeli smo okrenuti Hrvatsku naglavačke, ali svjetski red letenja nismo još uspjeli preokrenuti. Moramo doći što prije, jer Nora u petak ima prvi pregled i primanje u bolnicu. Vize su riješene", kaže Norina majka.

"Nitko više ne bi trebao reći ništa protiv hrvatskog zdravstva"

"Ja sam sinoć do 2:40 sati bila u korespondenciji s Amerikom. Nakon što je cijela priča završena, trebalo je danas poslati račun da on bude podmiren prije nego stignemo. No, došla su dva računa: jedan na 575 tisuća dolara, a drugi na 262 tisuće dolara", objašnjava Norina majka.


Drugi račun se, kaže, odnosi na naknadnu njegu koja će Nori biti pružena tijekom redovitih kontrola koje će trajati naredne dvije godine. "To nije nešto što moramo platiti odmah, nego nakon što je smjestimo, u roku od 30 dana", kaže Norina majka, pa dodaje: "Nakon ovoga što znamo, više nitko nikad ne bi trebao ništa reći protiv hrvatskog zdravstva, jer ovo što je tamo, to je strašno".

No, ni to nisu svi troškovi. Iz bolnice su ih izvijestili da će za kontrole koje će uslijediti nakon terapije vjerojatno postojati i dodatni troškovi, ali da za sada još ne znaju o kojem se iznosu radi!

"Pokrenuli smo lavinu koju moramo nastaviti"

"Zahvaljujem svim ljudima u Hrvatskoj što smo ovo napravili. Ovo više nije stvar samo Nore, ima još stotinu djece kojima treba pomoć. Pokrenuli smo jednu lavinu koju moramo nastaviti. Ako država ne može, pokazali smo da mi možemo napraviti nešto što će pomoći toj djeci", kaže Atanasovska.

Posebno se Norina majka zahvalila medijima koji su proširili čitavu priču, ali i ministru zdravlja Rajka Ostojića, koji je, kako kaže, čitavo vrijeme bio s njom na telefonu i uistinu pružao obitelji svu moguću pomoć.

Zakon se mora mijenjati!


"Bolnica je tražila da iza Nore stoji nekakva registrirana udruga u Hrvatskoj, koja može garantirati da će te novce prebaciti", kažu iz Udruge Hrabro dijete.

"Problem je u zakonu koji je loš i manjkav, koje maligno oboljelo dijete ne smatra invalidom. Nigdje u zakonu nema stavke da je maligno oboljelo dijete invalid i da ima ikakva prava. Ima pravo na skrb do osme godine, ali kad napuni osam godina ta se prava ukidaju", kažu iz Udruge Hrabro dijete.

Dodaju kako godinama mole da se promijeni zakon, da se uvedu druge mogućnosti kako bi djeca do potpunog izlječenja imala nekakvu potporu ili da im se omogući liječenje u inozemstvu. No, to se nije dogodilo. "Do dana današnjeg donosimo u situaciju da moramo moliti narod za pomoć za oboljelu djecu. To će tako i ostati sve dok promjene zakona ne uguramo u hitnu proceduru, kao što naši političari u hitnu proceduru guraju svaki zakon koji je njima potreban".

Veliki problem i za obitelji koje imaju maligno oboljelo dijete je što često ne uspijevaju naći posao. "Niti jedan poslodavac takve ljude ne želi zaposliti jer znaju da će zbog djeteta koje je teško bolesno morati često biti na bolovanju".

Vlada se odrekla PDV-a, a operateri svoje zarade


Na samom početku konferencije za novinare predstavnici Udruge Hrabro dijete zahvalili su se medijima koji su izvršili pritisak na sustav da se pomogne maloj Nori Šitum.

Zahvaljujući reakciji javnosti se Vlada odrekla PDV-a, a teleoperateri svoje marže, poručuju iz Udruge Hrabro dijete.

"Ova Udruga se zove Hrabro dijete, funkcionira već duži niz godina i ne dobiva novac iz proračuna. Ne financira nas ni grad ni županija, pomažemo djeci kako možemo, svojim zalaganjem i svojim srcem", poručuju iz Udruge Hrabro dijete, uz opasku kako se Norina obitelj najprije pokušala obratiti pojedinim udrugama koje raspolažu javnim novcem, a koje su ih odbile.

Pročitajte više