Pritisak Grada Zagreba na skupštinare NK Sloga Gredelj: Nemojte dizati kaznenu prijavu, dobit ćete teren!?

Foto:  Boris Kovačev (Cropix)
  
SKUPŠTINA NK Sloga Gredelj trebala bi se održati danas u 16 sati  u prostorijama NK Concordije u Klanjevačkoj ulici 37. No, kako se približava Skupština tako je sve više informacija o pritisku Grada Zagreba na članove ove Skupštine da odustanu od najavljenog podizanja kaznene prijave protiv odgovornih u administraciji Milana Bandića.
 
Crkva želi zaraditi na Projektu Strojarska
 
Podsjetimo, Nadbiskupija zagrebačka odlučila je zemljište u centru Zagreba, u Strojarskoj ulici, na 10 tisuća četvornih metara, dati u koncesiju za izgradnju stambeno-poslovnog prostora s parkom, trgovačkim, ugostiteljskim i javnim sadržajima. Zemlju su dobili kao povrat 2009. godine, a prije dvije godine raspisali su natječaj za projekt na kojem je pobijedila tvrtka Proarh, dok je tvrtka VMD Promet izabrana je kao investitor poslovno-stambenog kompleksa. Crkva je VMD-u dala projekt u koncesiju i to za 18 milijuna eura kako bi došli do novca za Katoličko sveučilište.
 
Zemlja na parceli i dalje je u vlasništvu Crkve, a tvrtka VMD dobila je pravo građenja i ta je tvrtka bila nosioc za izdavanje potrebnih dozvola. Gradnja ne bi bila moguća da Grad Zagreb nije oduzeo zemljište Nogometnom Klubu i prodao ga Zagrebačkoj nadbiskupiji za više od 730 tisuća kuna.   
Tvrdili da Klub ne postoji, a sada im obećavaju "pravičnu naknadu"
 
No, vratimo se na današnju Skupštinu Kluba. Naime, dijelu članova Skupštine došlo je i pismo, navodno poslano iz Grada Zagreba, u kojem stoji kako im je zemljište moralo biti oduzeto jer je "utvrđen opći interes za rekonstrukciju Strojarske ulice". Isto tako u pismu se koristi termin "eksproprijacija nekretnine", iako u odluci Gradskog ureda za Imovinsko pravne poslove i imovinu grada Zagreba- Odjela za upravno-pravne poslove od 16. svibnja 2012. godine stoji kako se zemlja oduzima Klubu u korist grada Zagreba jer je Klub prestao postojati 1993. godine i nije pravni sljednik Kluba Sloga iz 1954. godine. 
 
"Naknada za zemljište riješit će se u posebnom postupku u skladu sa zakonskim propisima", stoji u tom pismu u kojem se posebno naglašava kako će se iznaći rješenje za NK Slogu Gredelj. Naglašava se i kako je Grad Zagreb "napravio sve" da za ovaj klub pronađe "zamjensku lokaciju" ali "zbog više sile ne krivnjom Grada, nego neriješenim vlasničkim odnosima nije se našla odgovarajuća situacija".   
 
Klub neprestano u dokumentaciji od 1954. godine
 
Mnogi su spremni povjerovati kako je to i istina, odnosno da je moguće kako bi na kraju ipak mogli biti obeštećeni, no tako nešto je nemoguće. Pravosnažno rješenje Gradskog zagrebačkog ureda prema kojem je Klub prestao postojati 1993. godine jedino je valjano s obzirom da je Zagrebačka Nadbiskupija temeljem tog rješenja krenula u postupak ishođenja dozvola te da je Grad Zagreba oduzetu zemlju već prodao Crkvi i to za više od 700 tisuća kuna. Sve te radnje odvijale su se bez znanja članova Kluba, a prvu vijest da su izgubili nekretninu u Strojarskoj dobili su od novinara Indexa koji im je pokazao dokumentaciju. 
 
Bitno je za naglasiti kako ne postoji ni jedan dokaz ili naznaka da je Klub zaista prestao postojati 1993. godine i nije pravni sljednik s obzirom da se od 1954. godine neprestano nalazi u dokumentaciji Zagrebačkog nogometnog saveza. Isto tako, objavili smo službene dokumente u kojima je Grad Zagreb 2001. godine procjenjuje zemljište Kluba u Strojarskoj na 1,9 milijuna tadašnjih njemačkih maraka te radi izračune za naknadu te za preseljenje Kluba na zagrebački predjel Savica. 
 
Elementi kaznenog djela su tu 
 
Prema svemu sudeći jednostrana odluka Grada Zagreba o prestanku postojanja Kluba ima sve elemente kaznenog djela, s obzirom i da je Grad Zagreb, osim pogodovanja investitorima  imao i materijalnu korist jer je oduzeto zemljište prodano Crkvi za više od 700 tisuća kuna!
 
Poslali smo i službene upite na Grad Zagreb stoje li oni i službeno iza pisma u kojem se obećava zamjenski teren te se lažno objašnjava kako je zemljište oduzeto zbog "općeg interesa". No, nismo dobili nikakve odgovore. Uostalom kako je moguće ulaziti u poslove zamjene zemljišta ako Klub nema ništa jer je "prestao postojati" 1993. godine? Zanimalo nas je i kakvu funkciju obavlja Drago Rob u Gradu Zagrebu, koji je prema našim informacijama savjetnik pročelnika Davora Jelavića. Naime, Rob je bivši predsjednik Kluba koji je neslužbeno bio zadužen za pregovore Nk Sloge s Gradom Zagrebom oko iznalaženja zamjenskog zemljišta. 
 
Nepoznata uloga Roba i Jelavića
 
Da je Rob savjetnik Kluba i "pregovarač" potvrdio nam je aktualni predsjednik Kluba Nikola Komljenović, koji je bio zaprepašten da mu Rob nikada nije rekao da su izgubili zemljište u Strojarskoj i pod kojim uvjetima. 
 
U cijeloj priči zanimala nas je i uloga pročelnika Ureda za graditeljstvo Davora Jelavića koji se prije par godina našao u aferi s kupnjom vlastitog stana u Babonićevoj ulici. Stan je kupio od tvrtke VMD koja je danas investitor gradnje Projekta Strojarska u korist Zagrebačke nadbiskupija. No, naravno ni od Jelavića nismo dobili nikakve odgovore. Isto tako Jelavić je od 1970. godine pa do 2002.godine bio zaposlen  u Gredelju te su mu sasvim sigurno bili poznati svi detalji oko zemljišta.
 
Uostalom, na kraju ne možemo ne zaključiti kako je nakon upornih napisa Indexa o građevinskim parcelama Ministarstvo graditeljstva zatvorilo dio gradilišta. No, pravo je pitanje zašto nakon ovoliko dokumentacije još uvijek ne reagira Državno odvjetništvo?
 
> Afera Strojarska, još jedna prijava za malverzacije sa zemljištem za vratom Milana Bandića 
 
 
 

  

Pročitajte više