Privatizacija voda: Zbog ove odluke gradonačelnik Primoštena strijeljao bi gradske vijećnike

Foto:  Facebook (Osobni album S. Petrina)

"DANAS su zakržljali pileći mozgovi koji čine većinu u Gradskom vijeću Šibenika, poslušno  izglasali protuustavnu odluku kojom su pristali na ucjene iz Hrvatskih voda i razvlastili jedinice lokalne samouprave od njihova vlasništva. Gadljivo da gore imenovani odlučuju o nečemu o čemu pojma nemaju!", reagirao je danas na svom Facebooku načelnik Primoštena Stipe Petrina komentirajući odluku Vijeća u korist Hrvatskih voda. Naime, u sklopu nečeg što Vlada Zorana Milanovića naziva "reforma hrvatskog vodnog gospodarstva", lokalna uprava odriče se naknade za priključenje te predaju imovinu. Za Petrinu dileme nema  - ovo je zapravo privatizacija voda i "prevara još gora od privatizacije".  
 
Ispunjen preduvjet za prodaju voda!
 
Prema zakonu Hrvatske vode trebali bi preuzeti kontrolu nad svim vodovodima u Hrvatskoj. Odluka sama po sebi ne trebala biti sporna, no sporna je činjenica da se tako ostvaruje jedan od osnovnih preduvjeta da se vodna opskrba proda. 
 
"Među razlozima ukidanja naknade za priključenje, navode se što prema noveli Zakona o vodama jedinice lokalne samouprave više nemaju operativne obveze u području vodnih usluga i građenju komunalnih vodnih građevina, već su one prenesene na isporučitelje vodnih usluga, da postoji naknada za razvoj iz koje se , kao prihoda isporučitelja vodne usluge, financira razvoj komunalnih vodnih građevina i stoga nema razloga postojanja dviju razvojnih naknada, da se stvarni trošak priključenja naplaćuje korisnicima, te da se vodnokomunalna infrastruktura u najvećem dijelu razvila na teret sredstava Hrvatskih voda", stoji u obrazloženju odluke.
 
Svi gradili, a oni bi prodali 
 
Petrina smatra kako je i iz ovog obrazloženja zapravo vidljivo da se radi o konačnoj odluci o predaji imovine Vodovoda. Naime, tu imovinu stvarali su  svi građani županije, a ukidanjem naknade za priključenje građana na vodovodnu mrežu koju su do sada gradile jedinice lokalne samouprave i bile su njihovo vlasništvo. Konačno, smatra Petrina, Hrvatske vode to nisu mogle prodati jer nisu ni bile vlasnik.
 
"Dolaskom nekog idiota na čelo Vlade (a takvih nam ne nedostaje) prodajom Hrvatskih voda sve jedinice lokalne samouprave u RH gube svoje vlasništvo. Tko sutra na sjednici Gradskog vijeća glasa za ovu odluku zaslužuje streljanje bez milosti", najavio je u svom stilu gradonačelnik Petrina na svom Facebook profilu. No, vijećnici nisu bili u strahu već su donijeli odluku.  

Pročitajte više