Procurio dokument prema kojem Vijeće Europe potpuno odustaje od "neutralnosti interneta"

Screenshot: consilium.europa.eu

FRANCUSKA organizacija za digitalna prava La Quadrature du Net tvrdi da je u posjedu kopije neslužbenog dokumenta (.pdf) s kojim se autori ne žele identificirati (non-paper), no koji je prema svemu sudeći ispisan unutar Vijeća Europe.

U novoj, značajno izmijenjenoj inačici prijedloga o regulaciji interneta, izostaje svaki spomen "neutralnosti" koja podrazumijeva jednake uvjete prijenosa podataka za sve korisnike.

Izbrisana definicija

"Neutralnost interneta" je izostala već u prvom članku novog nacrta koji definira "Svrhu i primjenu" zakona. Umjesto dosadašnje formulacije: "Ovaj zakon uspostavlja zajednička pravila s ciljem da osigura otvoren pristup internetu putem pružatelja elektroničkih komunikacija javnosti, zaštiti prava krajnjih korisnika i osigura nediskriminirajući prijenos podataka"; sada jednostavno piše: "Ovaj zakon uspostavlja zajednička pravila koja osiguravaju otvoreni pristup internetu".

> Merkel pozvala na "katastrofalnu" podjelu interneta

Definicija "neutralnosti interneta" iz drugog članka koja je određivala "princip prema kojem je sav promet na internetu tretiran jednako, bez diskriminacije, restrikcija ili ometanja, neovisno o pošiljaocu, primatelju, vrsti, sadržaju, uređaju, servisu ili aplikaciji," potpuno je izbrisana.

Online "apartheid"

"Neutralnost interneta" u EU izaziva jednak interes kao trgovinski sporazum TTIP. Javnost se pribojava da će, u slučaju da se izglasa poseban tretman za pojedinu vrstu podataka ili usluga, doći do segregacije koja će našteti krajnjim korisnicima i stvoriti internet "drugog reda".

Za razliku od Vijeća Europe, Europski parlament snažno zagovara neutralnost i traži da se ona prepozna zakonom. Europska komisija još uvijek nije ponudila izričit stav i pažljivo balansira između navedenih institucija. Razlike u stajalištima trebale bi biti predmet sljedećeg trilateralnog sastanka.

U slučaju da je dokument kojeg je pribavio La Quadrature du Net autentičan, što se čini izglednim, borba za neutralnost interneta u EU postaje sve ozbiljnija, piše Ars Technica.

Pročitajte više