Projekt "Nutrition day" okupio bolnice kako bi se poradilo na problemu pothranjenosti djece

Foto: Shutterstock

U ZAGREBAČKOJ Klinici za dječje bolesti te na dječjim odjelima bolnica iz cijele Hrvatske u četvrtak će se održati "Nutrition day", međunarodni istraživački projekt koji se provodi svake godine jedan dan, a prikupljeni podaci pokazat će stanje uhranjenosti djece koja se liječe u hrvatskim bolnicama te je li bolnička prehrana prilagođena potrebama djece, doznaje se u Klaićevoj.

Naime, paralelno s epidemijom pretilosti, u kojoj Hrvatska prednjači na službenim ljestvicama, čak i među djecom i adolescentima, postoji još jedna, često zanemarena problematika a to je pothranjenost djece i njene posljedice, prvenstveno kod hospitalizirane djece. Cilj istraživanja je podići svijest o važnosti prehrane i njezinu utjecaju na zdravlje te utjecaju na brži oporavak od bolesti.

Oko 10 posto djece na bolničkom liječenju pothranjeno

Klaićeva bolnica sudjelovala je u provedbi Nutrition Daya u posljednje 4 godine, a rezultati su pokazali da je učestalost pothranjenosti u djece na bolničkom liječenju oko 10 posto, dok se, s druge strane, učestalost pretilosti kreće oko 15 posto, što je ispod europskog prosjeka.

Istraživanje, osim što prati nutritivni status bolesnika, prati i dnevni unos hrane pa je zabilježeno da više od pola hospitalizirane djece ne unosi dovoljnu količinu hrane, odnosno ne zadovoljava svoje energijske i nutritivne potrebe.

Prošle godine pratio se unos mlijeka i mliječnih proizvoda kao glavnog izvora kalcija u dječjoj prehrani. Konzumno mlijeko i mliječni deserti su najčešće konzumirani mliječni proizvodi u bolnici, što se podudara s prehrambenim navikama djece.

Projekt potaknuo niz promjena

Provedba Nutrition daya, ističu u bolnici, rezultirala je mnogim promjenama u Klaićevoj bolnici, pa je tako bolnički jelovnik bolje prilagođen djeci, primjerice pljeskavicama od tune, muffinima od tikvica i slično, napuštene su zastarjele metode serviranja hrane u inox posuđu te se obroci serviraju u certificiranom šarenom posuđu.

Jedan od važnijih rezultata "Nutrition daya" je podizanje svijesti medicinskog osoblja i uprave bolnice o važnosti kvalitetne i adekvatne prehrane te je postignuta odlična suradnja između Odjela prehrane i bolničkih odjela.

Klinika za dječje bolesti stoga je pozvala i druge hrvatske bolnice da se uključe u ovo istraživavanje pa ove godine u njemu sudjeluju i djelji odjeli iz OB Varaždin, KBC Rijeka, OB "Dr. Josip Benčević", Slavonski Brod, OŽB Požega (lokacija Pakrac), ŽB Čakovec, OB Koprivnica, OB Karlovac, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“, DB Srebrnjak i KBC "Sestre milosrdnice".

Pročitajte više