Projekt "Trga pravde" posvađao SDP-ovce i HNS-ovce u Vladi: "Ovako se ne može surađivati!"

Foto:  DAZ

TRG PRAVDE, jedan od najambicioznijih infrastrukturnih projekata ove vlade, ozbiljno je posvađao glavne koalicijske partnere, HNS i SDP. Iako je Vlada Zorana Milanovića, navodno, donijela odluku o gradnji "pravosudnog kvarta" na zagrebačkom Černomercu u kojeg bi preselili svi gradski i županijski sudovi, zajedno s 2500 tisuća sudaca i službenika, projekt je samo dan prije raspisivanja natječaja za strateškog partnera, zaustavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić. 
 
> Trg Pravde: Krenuo odabir partnera za izgradnju, posao vrijedan 1,35 milijardi kuna
 
U HNS-u su iznenađeni tim postupkom ministra Miljenića, u prvom redu zato jer je odluka o gradnji Trga Pravde, kako tvrde, usuglašena na razini koalicijskih partnera, ali i na razini Vlade. Ministarstvo gospodarstva, tvrde u HNS-u, izradilo je potrebne studije za projekt čije je urbanističko-arhitektonsko rješenje izradio trojac Davor Bušnja, Zrinko Mrkonjić i Vedran Škopac. 
 
Na predviđenoj lokaciji bivše vojarne u trokutu Selske, Cankareve i Ilice, iduće godine trebale su početi nicati zgrade Općinskog, Županijskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda te Općinskog državnog suda i pravosudne akademije. Projekt bi, kroz formu javno-privatnog partnerstva, koštao između 1,3 i 1,6 milijardi kuna. No, ministar Miljenić koji je bio i jedan od zagovaratelja projekta, odlučio je pričekati do daljnjega. 
 
U razgovoru za Index, kao glavni problem naveo je financijsku nepripremljenost svog ministarstva. 
"Nažalost, ministarstvo pravosuđa nije u financijskoj situaciji da u ovom trenutku može nositi taj projekt, a ne bih se usudio započinjati nešto što ne mogu završiti ili još gore – što će dovesti u probleme moje nasljednike. O projektu možemo razgovarati kad financijska slika bude bolja", tvrdi Miljenić. U Ministarstvu pravosuđa tvrde da bi iza projekta vrijednog milijardu i pol kuna treba stati cijela Vlada, a ne samo jedan resor. 
 
Kao problem navode i činjenicu da Upravni sud još uvijek nije spreman za selidbu. S druge strane, u HNS-u su vrlo nezadovoljni ovim odugovlačenjem.
 
Gradnja Trga Pravde trebala je podići iz mrtvih jedan dio građevinskih tvrtki, ali i donekle oživiti tržište nekretnina u Zagrebu. Visoki dužnosnik HNS-a Indexu je izjavio da je riječ o opstrukciji SDP-a koja može izazvati ozbiljne rasprave o smislu koalicijske suradnje. 
 
"Ovako se ne može surađivati", uvjeren je naš izvor iz HNS-a koji smatra da iza odluke ministra Miljenića stoji, zapravo, odluka vrha SDP-a. 
 
"Vlada je na užem kabinetu donijela odluku da projekt ide, s tim se složio i resorni ministar Slavko Linić pa doista nema niti jednog razloga da se u taj posao ne krene. Ako budemo čekali bolja vremena nećemo ništa pokrenuti", ogorčen je sugovornik Indexa iz vrha HNS-a.

Pročitajte više