Projekt maturanata Medicinske škole iz Zadra: "Marihuana je lijek i treba je legalizirati"

Foto: Shutterstock (Ilustracija)

MATURANTI srednje Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra ovoga će vikenda na smotri "Dani E - medica 2014." predstaviti projekt pod nazivom "Marihuana kao lijek".

Ovaj su projekt, kako javlja Zadarski list, razradili učenik Marcel Bukarica i njegovi kolege iz 4. C razreda, smjera fizioterapeut zadarske Medicinske škole.

"Kada smo prije godinu dana prijavljivali ideje za projekte koji na dosadašnjim "Danima E - medica" još nisu prezentirani, moja je želja bila da se obradi upravo ova tema iako se tada o njoj u javnosti još nije toliko govorilo kao danas, odnosno nije bilo baš 'popularno' iznositi pozitivne učinke i ljekovita svojstva kanabisa", objašnjava Marcel, koji je projekt razradio zajedno s kolegama iz razreda Petrom Kovačević i Karlom Šturmanom pod vodstvom mentorice Verice Tičina.

U medicinske svrhe najbolje ulje kanabisa

Projekt "Marihuana kao lijek" ovi su srednjoškolci osmišljavali mjesecima, a intenzivno su na njemu radili zadnja dva mjeseca.

"Kad je riječ o primjeni marihuane, ona se u organizam može unositi pušenjem na način da se mota u cigaretni papir ili rizlu, što izaziva negativne posljedice na ljudsko zdravlje. U medicinske svrhe najbolji način primjene, navodi dalje Marcel, je korištenje ulja od kanabisa. Iznimno je važno da se taj pripravak u organizam unosi na pravi način, tako da se na kažiprst stavi kap ulja i utrljava u desni ili na kožu, najčešće od 1 do 3 puta dnevno. Legalizacija korištenja marihuane u svrhu liječenja spriječila bi da mnogi pacijenti koji boluju od teških i neizlječivih bolesti, te sada nabavljaju ovo ulje na crnom tržištu ugrožavaju svoje zdravlje i život jer je u većini slučajeva takav nelegalni pripravak upitne kvalitete", kaže autor projekta Marcel Bukarica.

Ministarstvo priprema legalizaciju

Zadarski maturanti su odabrali pravi tajming za predstavljanje svog projekta. Upravo je ovoga tjedna iz Ministarstva zdravlja najavljeno da se priprema teren za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Ministarstvo Siniše Varge osnovalo je stručno povjerenstvo kojemu je cilj utvrditi postoji li u Hrvatskoj zdravstvena opravdanost za korištenje konoplje u medicinske svrhe.

"E - medica" je projekt koji je nastao s ciljem povezivanja svih medicinskih škola u Hrvatskoj u jedinstvenu virtualnu zajednicu korištenjem IC tehnologije. "Dani E - medica", na kojima će zadarski maturanti predstaviti svoj projekt, godišnja su smotra na kojoj svoje radove prezentiraju učenici iz hrvatskih medicinskih škola.

Pročitajte više