Promocija prve zvučne knjiige o Hajduku

Foto: zagreb.hr

GRAD ZAGREB drugi je najveći dalmatinski grad u Hrvatskoj, koji kontinuirano brine za sve svoje slijepe i slabovidne građane, naglasio je zagrebački gradonačelnik, počasni predsjednik GNK Dinamo i počasni član Udruge slijepih Zagreb Milan Bandić na današnjoj promociji prve zvučne knjige o povijesti Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk od 1911. do danas, pod nazivom Stotka na vratima Hajduka, u Hrvatskoj knjižnici za slijepe u Zagrebu.

Zvučne knjige, odnosno zvučni zapisi najpopularnija su i najraširenija budućnost knjiga za slijepe osobe, a pojavile su se sredinom 50-ih godina kao nadopuna pisanoj literaturi na brajici i jedan od načina da se slijepima i slabovidnima olakša čitanje. Osnutkom studija za snimanje zvučnih izdanja 1970. godine, Hrvatska knjižnica za slijepe knjige najvećim dijelom dobiva iz vlastite proizvodnje.

Knjiga autora Ivana Princivalia, sportskog novinara, nastala je, kako se moglo čuti, iz čistog navijačkog zanosa, kad je skupina mladih ljubitelja Hajduka poželjela dati svoj obol u obilježavanju Hajdukove 100. obljetnice, a sinkronizirao ju je legendarni splitski sportski novinar i radijski komentator Edo Pezzi.

Hajduk su osnovali praški studenti, a zagrebački su napravili dvije važne stvari: podigli su kraj samog Poljuda spomenik dečku s zagrebačke Trešnjevke, nogometašu Hajduka - Bernardu Bajdi Vukasu, te objavili ovu zvučnu knjigu, izjavio je jedan od inicijatora izdavanja knjige Vedran Bonačić, dodajući da je to dokaz da navijači mogu, i moraju raditi u korist cijelog društva. Članovi nadzornog odbora HNK Hajduk, Ante Majić i Ljubo Pavasović Visković zaključili su da se u knjizi nalaze detalji o povijesti kluba za koje malotko zna, ali i da je Stotka na vratima Hajduka plemenito i volonterski rađena knjiga, te velika gesta Hajdukovih navijača.

Pročitajte više