Prošla predstečajna: Hanžeković preuzima EPH

Foto: Index

VISOKI trgovački sud potvrdio je rješenje o predstečajnoj nagodbi nad društvom Europapress Holding (EPH), odbivši žalbu na odluku Trgovačkog suda u Zagrebu, doznaje se iz tog suda.

"Takva odluka je očekivana jer žalba nije imala uporište", komentirao je Hini odluku zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković koji bi trebao postati većinski vlasnik EPH-a.  Trgovački sud u Zagrebu donio je 10. srpnja ove godine odluku o sklapanju predstečajne nagodbe nad EPH-om, nakon što je prije toga većina vjerovnika tog medijskog koncerna podržala plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

Žalio se vlasnik Novabele grupe i Destilerije

Po pisanju medija, žalbu na takvu odluku Trgovačkog suda najavio je Hrvoje Šimić, vlasnik Novabele grupe i Destilerije. Tvrtka Euro poticaji d.o.o., čiji je jedini osnivač Marijan Hanžeković, većinski udjel u temeljnom kapitalu EPH-a stječe putem otkupa udjela od Hypo Alpe-Adria-banke koja je do njega došla pretvaranjem svojih potraživanja u vlasnički udio u EPH u sklopu postupka predstečajne nagodbe.

Hanžeković je dodao da sada skupština dioničara EPH, odnosno postojeći vlasnici moraju smanjiti temeljni kapital i donijeti odluku da se potraživanja Hypo Alpe Adria banke banke od 140 milijuna pretvore u temelji kapital EPH-a, u skladu s predstečajnom nagodbom.

Skupština u ranu jesen


Hanžeković je u srpnju ove godine potvrdio Indexu kako bi odmah nakon pravomoćnosti rješenje Trgovačkog suda trebao sazvati Skupštinu EPH koja bi trebala donijeti dvije odluke i to smanjenje Temeljnog kapitala te pretvaranje potraživanja Hypo banke u vlasničke udjele.

Hanžeković je tada govorio da bi Skupština mogla biti u ranu jesen.

Prema predstečajnoj nagodbi novi vlasnici moraju namiriti i Zagrebačku banku, koja traži 120 milijuna; Raiffeisen banku s 25 milijuna, HABOR s 9 i Agrokor s 18 milijuna kuna. Ukupni dug po kreditima iznosi 429 milijuna kuna. Dug Hypo banke je pretvoren u vlasništvo, dok su ostale banke reprogramirale svoj dug.

Što će reći Pavić? 

Navodno Ninoslav Pavić nije zadovoljan razvojem događaja prema kojem bi trebao izgubiti utjecaj u EPH, te će na svaki način pokušati onemogućiti Hanžekovićevo preuzimanje medijskog carstva odnosno izboriti za sebe što bolju poziciju.

No, takve navode ne želi potvrditi ni jedna ni druga strana. Hanžeković nam se već danima ne javlja na telefonske pozive pa se čini da će sve biti puno jasnije na Skupštini društva.

 

Pročitajte više