Prosvjed Zelene akcije pred Gradskom upravom: "Odustanite od novih javnih garaža u centru Zagreba"

Screenshot: Street View

POVODOM obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila Zelena akcija organizirala je prosvjed ispred Gradske uprave, kojim je tražila od Grada da odustane od izgradnji novih javnih garaža u centru Zagreba.

Prometna politika trebala bi biti usmjerena na obodne dijelove grada a ne na samo središte, napominju u Zelenoj akciji. Grad nema nikakvu prometnu viziju dok svi razvijeni gradovi kao što je Beč shvaćaju da u centru grada nisu potrebne garaže.

Za primjer, Zagreb ima 12 garaža što je više nego što ih je u Beču a u isto vrijeme broji duplo manje stanovnika. Rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

"Grad Zagreb jasno pokazuje da ga ne interesiraju nikakvi konstruktivni prijedlozi"


"Generalni urbanistički plan će kroz nekoliko mjeseci doći na Gradsku skupštinu i sigurno je da ćemo i prema zastupnicima Gradske skupštine imati određene aktivnosti kako bismo ih uvjerili da ovakav GUP ne usvoje".

Posljednji put kada je GUP mijenjan radi omogućavanja gradnje novih garaža bilo je za potrebe garaže u sklopu centra"Cvjetni" Tomislava Horvatinčića, nakon čega je, zbog pritiska javnosti, Gradska skupština ponovno zabranila nove javne garaže u gradskom središtu, napominju u Zelenoj akciji. Na prosvjedu se nitko iz Grada danas nije pojavio.

"Ne, Grad Zagreb što se tiče prometne politike posljednjih 15-ak godina, jasno pokazuje da ga ne interesiraju nikakvi konstruktivni prijedlozi".

Pročitajte više