Prosvjed ispred Diokija, radnici se spremaju i pred Vladu: "Traži li Ježić novac za sebe? Je li investitor otišao zbog mućki oko tog prokletog zemljišta?"

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

STOTINJAK radnika Diokija blokiralo je Upravnu zgradu tražeći od Vlade hitan sastanak nakon što je turski Čališkan "pobjegao glavom bez obzira". Najavili su kako će idućeg tjedna organizirati veliki prosvjed pred zgradom Vlade na Markovu trgu. Radnici već mjesecima nisu dobili plaću.


"Mi čekamo već godinu, godinu i pol da se nešto riješi, uvijek su neki problemi. Nitko nam se ne obraća, zašto ne dođe Čermak i ne kaže muči li ga Ježić? A gdje je on? On je vlasnik a skriva se iza drugih. Vjerojatno je mućka oko tog prokletog zemljišta i Ježić traži novac za sebe", kazao je za kamere HTV-a jedan od radnika Bojan Kovačević, koji je hrvatskoj javnosti poznat po tome što je štrajkao glađu.

"Pozivamo sve u Hrvatskoj koji se nalaze u sličnoj situaciju - mljekare, seljake, radnike, da nam se pridruže idući tjedan jer ono što se nama desilo čeka i ostale", poručio je Kovačević te dodao: "Neka država počne plaćati svoje račune. Postoji li ministar koji je spreman raditi sedam mjeseci bez plaće?".

Uprava Diokija zamolila je radnike za još malo strpljenja jer se, kako tvrde, vode intenzivni pregovori pa bi u roku od 10 dana Dioki mogao predložiti mogući rok isplate radničkih potraživanja.

Turska uprava dala ostavku i povukla jamstvo iz Dine!

Turska uprava krčke Dina Petrokemije, podnijela je ostavku. Tročlana turska uprava krčke Dina Petrokemije, koju su imenovali iz Čališkana, podnijela je ostavku. Investitori su povukli i pet milijuna eura državnog jamstva za udio u Diokijevoj tvrtki.


"Mislim da je to jamstvo trebalo produžiti barem za ova četiri mjeseca koliko bi trajala predstečajna nagodba, ali to je odluka Ministarstva financija. Nadam se da postoji rezervna varijanta", istaknuo je Predrag Mihaljević iz Sindikata radnike Dine.

Mihaljević podsjeća da su za Dinu zainteresirana dva investitora te od Vlade i Ministarstva financija očekuje da ih podrži. Također je podsjetio na ostale zahtjeve.

"Da HEP mijenja svoja potraživanja za vlasničke udjele i da se pruži prilika da se investitora podrži jamstvom Vlade", naglasio je Mihaljević.

Linić: Teško je očekivati opstanak petrokemije

Ministar financija Slavko Linić izjavio je da je Ministarstvo financija već pripremilo tužbu protiv turskog Čališkana. Novog partnera nema, Uprava jest razgovarala s tvrtkom Ivana Čermaka, ali Linić kaže da nije optimističan kad je opstanak petrokemije u pitanju.

Jamstva smo Čališkanu dali jer smo htjeli riješiti agoniju radnika i plaće, za koje smo se nadali da će ih početi isplaćivati", objasnio je Linić kako se Vlada našla u situaciji da su Turci povukli pet milijuna eura državnog jamstva za udio u Diokijevoj tvrtki.


"Ministarstvo financija već je pripremilo tužbu, ne samo za iznos jamstva već i za neisplaćene plaće i štetu koju je pretrpjela jedinica lokalne samouprave. Obzirom na ugovor koji smo potpisali, spor će se voditi pred hrvatskim pravosuđem", kazao je Linić naglasivši da Čališkan načinom na koji odlazi nije pokazao odnos ozbiljnog partnera. "Ali nije ga birala država već uprava Diokija, a mi smo samo htjeli da se brinu o plaćama radnika i rekli smo da ćemo pomoći vezano uz nagodbe s vjerovnicima jer su dugovi ogromni", dodao je ministar financija.

Kazao je i da Vlada nije obaviještena o novom potencijalnom partneru. "Nešto se razgovara s tvrtkom generala Čermaka, ali da je bilo više od razgovora, Vlada nije obaviještena... Prema tome, bit će vrlo, vrlo teško dalje očekivati opstanak petrokemije", zaključio je Linić.

Osvrnuo se ministar i na planove ušteda po ministarstvima. Kazao je da se programi ostvaruju, ali da je trenutno najveći problem starosna struktura, zbog koje nemamo dovoljno kadrova, koji bi nas trebali zastupati u tijelima EU-a. "Što se tiče smanjenja, znate da su razgovori koje vodimo sa sindikatima vrlo kruti i ne možemo se pohvaliti s uspjesima", rekao je Linić.

Na upit kako komentira nove najave prosvjeda seljaka, pojasnio je kakav je on čovjek i zaprijetio da će, ako je razlog prosvjeda ponašanje ministra, onda razlog seljaci i dobiti. "Ja sam čovjek s vrlo jasno izraženim stavovima i bez ikakvog ustručavanja iznosim mišljenje o svakom sudioniku", rekao je ponovivši da seljaci razloga za prosvjede nemaju i da ministar Jakovina s njima ozbiljno razgovara.

Linić je danas u Varaždinu završio turneju predstavljanja Zakona o porezu na nekretnine i ponovio da će se do kraja idućeg mjeseca naći u proceduri, a da bi početkom travnja mogao stupiti na snagu.

Pročitajte više