Prosvjed u Francuskoj: Teretnjaci blokirali ceste zbog ekološkog poreza

Foto: Guliver Image / Getty Images

NEKOLIKO tisuća teretnjaka blokiralo je u subotu ceste diljem Francuske i izazvalo prometne gužve prosvjedujući protiv novog ekološkog poreza na teška teretna vozila.

Prosvjed predstavlja posljednji pokušaj utjecaja na francusku vladu kako bi odustala od ekološkog poreza, kojim namjerava prikupiti više od milijardu eura godišnje čime bi se financirali projekti poboljšanja željezničke infrastrukture.

Diljem Francuske došlo je do velikih prometnih gužvi, od pariške regije do Bordeauxa i Aix-en-Provencea na jugu, što je omelo tranzitni promet prema Španjolskoj i Italiji.

Na glavnim autocestama vozači su propuštali osobna vozila ali su blokirali prolaz stranim kamionima i prisiljavali ih da čekaju na rubovima kolnika.

Francuska je vlada reagirajući na prosvjed odlučila povući odluku o provedbi poreza od 1. siječnja, ali su prosvjednici poručili da neće odustati sve dok porez ne bude potpuno ukinut.

"Mi ćemo ostati mobilizirani sve dok se ne povuče ta mjera", izjavio je Vincent Tardet iz Europske organizacije cestovnog prijevoza (OTRE), koja je organizirala 26 blokada na ključnim francuskim prometnicama.

Organizacija je objavila da je u akciji sudjelovalo 4.500 teretnih vozila, dok je francusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da ih je bilo 2.200. Prosvjed je završio u ranim večernjim satima.

Vlada francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koja pokušava smanjiti javni deficit i ojačati krhko gospodarstvo uoči lokalnih i europskih izbora iduće godine, već je odustala od planova za povećanje poreza na neke proizvode.

Pročitajte više