Prosvjednici okružili tajlandsku zgradu vlade, poljoprivrednici zahtijevaju isplatu naknade za rižu

Foto: Guliver Image / Getty Images

PROSVJEDNICI koji žele odlazak premijerke Yingluck Shinawatre s vlasti u ponedjeljak su okružili zgradu tajlandske vlade kao odgovor na napore policije da ih ukloni s gradskih ulica, a ljutiti poljoprivrednici okupili su se ispred privremenog premijerkinog ureda zahtijevajući da im se isplati naknada za rižu.

Kriza u Tajlandu traje od studenoga, kad su pripadnici tajlandske srednje klase i rojalisti pokrenuli prosvjed kojim su željeli iskorijeniti utjecaj premijerkinog brata Thaksina, bivšeg premijera kojeg je s vlasti 2006. zbacila vojska, a kojega se smatra stvarnim tajlandskim vladarom u sjeni. Od 2008. Thaksin živi u inozemstvu, jer mu je u Tajlandu u odsutnosti suđeno za zloporabu vlasti i prijeti mu sigurno uhićenje ako se vrati u Bangkok.

Sjedište vlade u Bangkoku našlo se u okruženju oko 10.000 prosvjednika, koji su povratili nadzor nad cestom s koje ih je u petak uklonila policija, što je bila prva ozbiljnija reakcija redarstvenih snaga od početka prosvjeda.

Predsjednica vlade zbog političke je nestabilnosti još u siječnju ured u sjedištu vlade zamijenila privremenim, koji se nalazi u kompleksu tajlandskog ministarstva obrane. No na TV snimkama prikazane su stotine seljaka kako se pokušavaju preko bodljikave žice prebaciti u kompleks i kako ih u tome sprječava interventna policija, koja, međutim, ne pokušava ući u ozbiljniji sukob.

Proizvođači riže mogli bi presuditi Shinawatri

Prosvjedi proizvođača riže mogli bi se pokazati pogubnijima za vlast Yingluck Shinawatre od političkih prosvjeda. Upravo je zahvaljujući glasovima ruralnih birača ona došla na vlast 2011. jer je njezina Stranka za Tajlanđane (Puea Thai) obećala plaćati seljacima mnogo veću cijenu za njihovu uzgojenu rižu od tržišne, ali je cijeli projekt naišao na probleme s financiranjem i nekim poljoprivrednicima već mjesecima nije isplaćena nikakva naknada.


Vlada se nada da će ovog mjeseca na javnim natječajima uspjeti prodati oko milijun tona riže, a novac za naknade seljacima pokušava naći i tako što pokušava ishoditi bankovne kredite.

Državni financijski institut Government Savings banka u nedjelju je objavio da je Banci za poljoprivredu i poljoprivredne kooperative (BAAC), koja je nadležna za pitanja u vezi riže, odobrio zajam od pet milijardi bahta (gotovo 900 milijuna kuna).

Tom prilikom nije pojašnjeno za što će se odobrena sredstva koristiti, ali su neki štediše, vjerujući neslužbenim tvrdnjama da će se tim novcem isplaćivati naknade za rižu, što bi bila pomoć vladi, u ponedjeljak podigli svoje uloge iz banke.

BAAC neće odobravati nove zajmove

"Klijenti banke podigli su oko 30 milijardi bahta (više od pet milijardi kuna), a novih je uloga položeno oko 10 milijardi bahta. To ne utječe na stabilnost banke", rekao je predsjednik uprave banke Worawit Chalimpamontri, dodavši da BAAC-u neće biti odobravani novi zajmovi, jer su odobrena sredstva pogrešno iskorištena.

U ovom je trenutku također potpuno nejasno kad će se održati prva sjednica novog saziva parlamenta, proizašlog iz prijevremenih izbora održanih u prosincu, jer se ne zna kad će se stvoriti uvjeti za ponavljanje izbora u dijelovima Bangkoka i na jugu zemlje, u kojima je bilo neregularnosti.

Yingluck Shinawatra, koja već mjesecima predvodi tehničku vladu, s ograničenim ovlastima, željela bi ponavljanje izbora 2. ožujka, ali njezini protivnici to apsolutno odbacuju i traže da se prije ponavljanja izbora promijeni izborno zakonodavstvo kako bi se ograničio utjecaj Thaksina Shinawatre, iako nisu iznijeli jasne konkretne zahtjeve.

Pročitajte više