Prosvjednici se nakon molitva uputili na ulice, vojni udar u Egiptu prouzročio je štetu od 17 milijardi dolara

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

U GLAVNOM gradu Egipta Kairu i Gizi u okviru planiranih prosvjeda nazvanih “Milijuni protiv vojnog udara”, nakon džume namaza iz 33 džamije su na ulice izašli protivnici vojnog udara zaputivši se prema trgovima Rab'a al-Adaweya i Nahda.

Na poziv Pokreta za nacionalno zajedništvo, protivnici vojnog udara su se nakon molitve zaputili na središnje trgovine gdje se održavaju masovni prosvjedi.

Okupljeni prosvjednici su nosili postere s fotografijama svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, a nosili su i transparente s porukama kao što su "Narod je protiv vojnog udara" i "Narod je uz demokraciju i pravdu".

Tijekom prosvjedne šetnje u nekoliko navrata su se dogodile žestoke rasprave i sukobljavanje protivnika i pobornika vojnog udara u toj zemlji koji se dogodio 3. srpnja ove godine kada je svrgnut Morsi.

Također, na hutbi održanoj na trgu Rab'a al-Adawiya gdje se održavaju najmasovniji prosvjedi, istaknuto je da su mirni prosvjedi djelotvorniji od oružja.

Imam Muhammed Yusra Hani, koji je održao hutbu, poručio je okupljenima da nitko ne smije biti izmanipuliran i dozvoliti nasilje među muslimanima u Egiptu.

"Mirni prosvjedi neće biti pretvoreni u nasilje, kao što to neki krugovi žele. Naša mirna borba je snažnija od njihovog oružja", kazao je Hani.

Istaknuo je da vojni udar nije bio usmjeren protiv predsjednika Morsija nego protiv islamskih pokreta u Egiptu.

Šteta od 17 milijardi dolara

Pozivajući se na istraživanja stručnjaka, portal "Middle East Monitor" objavio je danas da je vojni udar u Egiptu uzrokovao ekonomske gubitke te zemlje u iznosu od 120 milijardi egipatskih funti (oko 17 milijardi američkih dolara), što je znatno više od financijske pomoći koju su zemlje Zaljeva donirale Egiptu nakon udara, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).


Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA) donirali su ukupno 12 milijardi dolara egipatskoj vojnoj upravi, a štete uzrokovane vojnom intervencijom i smjenom prvog demokratski izabranog predsjednika Mohammeda Morsija su, kako tvrde stručnjaci, puno veće.

Ekonomski analitičari ističu da je vojni udar u Egiptu zaustavio strane investicije u toj zemlji, proizvodnju u mnogim postrojenjima i nanio nesagledive štete nacionalnoj ekonomiji.

Turizam je sektor koji je najviše pogođen političkom i ekonomskom krizom, a gubici na tržištu novca već se procjenjuju na 50 milijardi egipatskih funti (više od 7 milijardi dolara).

Izjave dužnosnika privremene vojne uprave u Egiptu o povećanju nacionalnih rezervi ocijenjene su irelevantnim za ekonomsku krizu, a stručnjaci tvrde da za povećanje rezervi nisu pronađeni novi izvori.

Pročitajte više