Pršut i kulen postaju zaštićeni proizvodi; Vinković u Sabor donio uvozno povrće

U SABORU se jutros raspravljalo o Zakonu o oznakama izvornosti prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Istarski i dalmatinski pršut, soparnik, ogulinski kupus, lički krumpir ili slavonski kulen, sve su to proizvodi koji su dobili ili će dobiti oznaku izvornosti, što će njihovim proizvođačima omogućiti poseban status na tržištu Europske unije.

"Samo oni mogu koristiti naziv zaštićenog poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda iz određenog zemljopisnog područja. Ovo je jedinstven slučaj gdje Europska unija dopušta pod određenim uvjetima, propisanim ovim zakonom monopolistički položaj proizvođača na tržištu hrane kako u Republici Hrvatskoj, tako i Europskoj uniji," rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ipak, zastupnici su upozorili da bi proizvoda bilo i više kad bi država pomagala proizvođačima u registriranju proizvoda i sudjelovala u financiranju tog postupka.

HDSSB-ovci opet napravili show

O proizvođačima se raspravljalo i prilikom predstavljanja izmjena Zakona o poljoprivrednoj komori. HDSSB-ov Zoran Vinković slikovito je prikazao koliko se sve proizvoda uvozi tako što je u Sabor donio vrećicu s lukom iz Austrije, suhim šljivama iz Srbije, rajčicama, jabukama, češnjakom i bananama.

"Slavonija i Baranja je upravo ta koja je nekad, zajedno s Vojvodinom, mogla prehraniti pola Europe, a danas nažalost ne mogu prehraniti ni sami sebe. Za to nisu krivi oni koji rade na toj zemlji", istaknuo je Vinković.

A klub HDZ-a odbio je dati podršku izmjenama jer predviđaju da članstvo u komori bude dobrovoljno.

"U svim tim komorama članstvo je obvezno i zato stojimo na stajalištu da i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori treba zadržati obvezantno članstvo", rekao je Petar Čobanković.

Pročitajte više