Prvi rezultati: Kandidat Institucionalne revolucionarne stranke novi predsjednik Meksika

PRVI rezultati predsjedničkih izbora u Meksiku pokazuju da je pobjedu odnio kandidat opozicijske Institucionalne revolucionarne stranke Enrique Pena Nieto.

Nieto je dobio 38 posto glasova, nekoliko posto više nego najbliži protukandidat. 45-godišnji bivši guverner ovom pobjedom na vlast u Meksiku vraća stranku PRI koja je državu vodila više od sedam desetljeća.

PRI na vlasti bio 71 godinu, a često su ih povezivali sa narko kartelima

Slavlje u stožeru PRI-ja je počelo odmah nakon zatvaranja birališta. "Mi smo pobijedili na ovim izborima. Meksiko je pobijedio", kazao je Nieto te dodao kako je to samo početak rada koji ih čeka. Zahvalio se Meksikancima koji su PRI-ju dali drugu priliku uz dodatak da će njegova administracija uspostaviti "novi način vladanja", piše BBC.

U kampanji su dominirale ekonomske teme o rat protiv droge. "Neće biti pakta ili primirja sa organiziranim kriminalom", rekao je Pena Nieto koji predstavlja "novo lice" PRI-ja. U prošlosti su tu stranku često povezivali sa narko kartelima. Na vlasti su bili 71 godinu do 2000. Nieto je dobio izbore na obećanjima javnih radova i poboljšanja infrastrukture.

Polovina Meksikanaca živi u siromaštvu, nezaposlenost niskih 4,5 posto

Ljevičarski kandidat iz Stranke demokratske revolucije Andres Manuel Lopez Obrador je na drugom mjestu sa 31 posto glasova. Favorit izbora 2006. godine još nije priznao poraz na jučerašnjim izborima. Prije šest godina je odbio priznati pobjedu sadašnjeg predsjednika Felipea Calderona te je potom organizirao ulične prosvjede.

Na trećem mjestu se našla kandidatkinja vladajuće Nacionalne stranke akcije Josefina Vazques Mota koja je odmah priznala poraz. Prvi rezultati pokazuju da je dobila 25 posto glasova. Gotovo polovina stanovnika u Meksiku živi u siromaštvu zbog čega su ekonomske teme bile glavne u kampanji. Iako je nezaposlenost niskih 4,5 posto, ljude muči velika razlika između bogatih i siromašnih.

Druga tema je bio "rat protiv droge" koji je prije šest godina poveo predsjednik Calderon. Glavni opozicijski kandidati su kritizirali tu politiku ističući da je od 2006. godine u tom ratu poginulo čak 55 tisuća ljudi. Meksikanci su jučer birali i članove nacionalnog parlamenta, senatora, guvernere te još neke lokalne dužnosnike. 

Pročitajte više